sobota, 17. oktober 2020

ALICE'S ADVENTURES IN WONDERLAND

 

Originalen naslov: Alice's Adventures in Wonderland
Avtor: Lewis Carroll
Ilustrator: Sir John Tenniel
Prevod: Aličine dogodivščine v Čudežni deželi, Alica v Čudežni deželi
Zbirka: Alice's Adventures in Wonderland #1
Založba: Macmillian Children Books 2015 (196 strani, mehka vezava)
Ocena: 5 ★★ 
Kategorija: mladinski roman (young adult), fantazija (fantasy), klasika (classics)
Glavni liki: Alice, The White Rabbit (Beli zajec), The Caterpillar (Gosenica), the Cheshire Cat (Mačka Režalka), the Mad Hatter (Nori Klobučar), The March Hare, the Queen of Hearts (Srčna kraljica), the Mock Turtle
Kraj dogajanja:  Wonderland (literarna dežela)

OPIS


...nenadoma je Beli Zajec z roza očmi pritekel bližje k njej.

Tako se začne slavna zgodba Lewisa Carrolla, ki je postala ena izmed najbolj priljubljenih knjig na svetu.

Aličine dogodivščine nas vodijo skozi zajčjo luknjo navzdol v Čudežno deželo, kjer spozna zbirko nenavadnih junakov, vključno z Norim Klobučarjem, Želvo in Mačko Režalko.


MNENJE IN VTISI


Aličine dogodivščine v Čudežni deželi je zgodba, ki jo obožujejo vsi, mladi, odrasli in otroci. Dobila je ogromno animiranih in filmskih adaptacij, prevedena je bila v jezike po celem svetu. Sama sem jo že prebirala v otroštvu, letos prvič v angleščini. To je zgodba, ki me bo spremljala celo življenje. Fantazijska zgodba z nenavadnimi junaki, čarobno čajanko ter zanimivimi citati.

Roman sicer uvrščajo v nesmiselno literaturo (nonsens), ker opisuje ogromno nesmislov. Ampak zgodba je fantazijska in menim, da jo ti nesmisli naredijo še bolj posebno kot je. Otroci na knjigo gledajo kot zanimivo pustolovščino o radovedni deklici in ostalih nenavadnih bitjih. Odrasli pa jo dojemamo drugače. Vsebuje namreč skrite logične uganke, ki jih včasih še jaz ne znam rešit. Tisti, ki ste jo prebrali veste o čem govorim😊 Navsezadnje smo vsi malo nori.

Sama gledam na knjigo iz obeh vidikov, otroškega in odraslega. Rada berem fantazijsko literaturo, zato me je tudi ta zgodba osvojila. Poleg Alice so se mi prikupili tudi ostali junaki in težko se odločim kateri mi je najljubši. Vsi so posebni in če bi samo eden izmed njih manjkal, knjiga ne bi bila več to kar je. To je res zgodba, ki je ne pozabiš in ti za vedno ostane v spominu. Malo je takih zgodb, ki rastejo z mano iz otroštva in Aličine dogodivščine je ena izmed njih. Zato, če je še niste prebrali, je že skrajni čas da jo. Lahko tudi na glas svojim otrokom. Medve se že veseliva skupnega branja.

POVEZAVA ZA PRENOS KNJIGE


AVTOR


LEWIS CARROLL je psevdonim angleškega književnika, matematika, filozofa, logika, fotografa in diakona. Rodil se je leta 1832 v Daresburyju (Združeno Kraljestvo) in umrl leta 1898 v Guilfordu (Združeno Kraljestvo). Njegovo najbolj znano delo je Alica v čudežni deželi.


Katera zgodba pa je z vami rastla od otroštva?
Veselo branje,  Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar