petek, 9. oktober 2020

HAGARD

Originalen naslov: Hagard 
Avtor: Lukas Bärfuss
Prevod: Hagard
Založba: KUD Sodobnost International 2019 (140 strani, mehka vezava)
Prevedla: Slavko Šerc
Ocena: 4 ★★
Kategorija: leposlovje (fiction, literature)
Glavni liki: Philip
Kraj dogajanja: Švica



OPIS


Roman Hagard pripoveduje o nepremičninskem podjetniku Philipu, ki nekega popoldneva brez pravega razloga začne zasledovati neznanko... In tako kot je skrivnosten naslov - beseda hagard v različnih jezikih pomeni delirij, demenco, hiranje, zmedenost, v lovskem žargonu pa udomačenega divjega sokola, izurjenega za lov -, je večpomenski tudi roman. Odpira številna življenjska vprašanja, tematizira našo odvisnost od različnih stvari v digitalizirani družbi, pa najsi začnemo kar s polnilcem za pametni telefon. Kaj lahko v življenju sploh predvidimo in načrtujemo? Kako nas določajo usodni trenutki? Ko se Philip znajde v nepredvidljivim vrtincu nenavadnih naključij in dogodkov, ti v svoj tok potegnejo tudi bralca in ga ne izpustijo več do zadnje strani.


MNENJE IN VTISI


Hagard je roman, ki v sebi skriva več različnih pomenov o življenju in stvarmi, ki sem nam lahko pripetijo. Lahko se nam zgodi v resničnem življenju, lahko pa našemu junaku Phillipu. Hagard je zanimiv roman, ki v sebi skriva veliko simbolov. Vendar moraš biti pozoren pri branju, da vse to razvozlaš. Mene je med branjem ponovno poneslo z mislimi naokrog. Kot da bi brala več različnih zgodb hkrati. In ravno to naredi knjigo tako čudovito. Nikoli še nisem brala česa podobnega. Pisateljev stil pisanja je nepredvidljiv, vendar v dobrem smislu in ravno to me je najbolj prepričalo pri Hagardu. 

Vsi uporabljamo nek koledar, planer, rokovnik ali trenutno popularni bullet journal (točkovni dnevnik), da si s pomočjo njih organiziramo delovnik, urnik in podobno. Vprašanje pa se glasi: ali resnično lahko predvidimo in načrtujemo naša življenja? Vedno se nam lahko zgodi kakšna nepredvidljiva zadeva. Zgodilo se bo, da nam bo nekdo prekrižal pot. Lahko bo to oseba, žival, delo, virus ali karkoli drugega. Življenje nam ponuja zanke in mi jih moramo razrešiti. Po mojem mnenju je življenje nepredvidljivo ampak vseeno lahko potujemo s polno paro naprej. 

Res večpomenska knjiga, ki te iz vsakdana potegne vase in te z razmišljanjem ponese visoko nad oblake. Za branje sem jo dobila od spletne knjigarne Sodobnost, kjer jo lahko tudi kupite. Vsake toliko je fino pobegniti iz običajnega branja in Hagard je ravno prava knjiga za pobeg.

POVEZAVA ZA NAKUP KNJIGE




AVTOR


LUKAS BÄRFUSS, dramatik, pisatelj in esejist, je prejel številne nagrade, leta 2019 pa je prejel še najpomembnejšo literarno nagrado v nemškem jezikovnem področju - Büchnerjevo nagrado.


Katera knjiga je vas ponesla visoko nad oblake?
Veselo branje, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar