sreda, 27. februar 2019

HIŠA V ULICI MANGO

Originalen naslov: The House on Mango Street
Avtor: Sandra Cisneros
Prevod: Hiša na ulici Mango
Založba: Modrijan Založba 2018 (117 strani, mehka vezava z zavihki)
Prevedla: Majda Kraighler
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: klasika (classics), mladinski roman (young adult)
Glavni liki: Esperanza
Kraj dogajanja: ulica Mango, Chicago


Nagrade:
- American Book Award (1985)
- George C. Stone Centerfor Children's Books Recognition of Merit Award (1994)


OPIS


Hišo v ulici Mango bi lahko poimenovali kultna knjiga: od prve izdaje leta 1984 so prodali več kot šest milijonov izvodov. Avtorici je prinesla izjemno priljubljenost v Mehiki in ZDA ter vrsto nagrad, v ZDA je obvezno branje na vseh stopnjah izobraževanja od osnovne šole do univerze, doživela je odrsko adaptacijo, prevedena je v več jezikov...
S tem romanom o odraščanju dekleta mehiškega rodu v ZDA se je Sandra Cisneros vzpostavila kot ključna figura v čikanski književnosti.



MNENJE IN VTISI


Hiša v ulici Mango je name pustila poseben pečat. Rada prebiram zgodovinske romane v katerih izvem nekaj novega o drugih kulturah. Rada namreč spoznavam različne kulture. Že dolgo je minilo odkar sem nazadnje prebrala kakšno tako knjigo in priznam, da mi je bilo kar prijetno malo pobegnit iz romantike. Zadnje čase namreč berem le te.



Roman je sestavljen iz kratkih zgodb, ki se imenujejo vinjete. V njih je glavna oseba deklica Esperanza, dogajanje pa je postavljeno v mehiško četrt v Chicagu. Esperanza nam opisuje dogajanje v njeni ulici Mango in tako izvemo kako so v osemdesetih letih živeli Mehiški priseljenci v Ameriki. Živeli so v revščini in pomanjkanju. Njihova četrt je bila majhna, kar je razvidno iz tega, da je Esperanza spoznala navade prebivalcev. Ženske so ostajale doma, možje so hodili v službe. Bilo jim je dolgčas in so visele na oknih ter opazovale ulico. Tukaj se pokaže vpliv moških nad ženskami. Izvemo tudi, da so se poročale zelo mlade. Esperanza si tega ni želela. Bilo ji je hudo za vse te ženske, želela jim je boljše življenje in tudi sama upala, da ne bo končala kot ženska na oknu. Pisateljica je verjetno opisovala usodo žensk iz realnega življenja. Želela jim je pomagati in ker ni imela pravega vpliva, je njihovo zgodbo zapisala v knjigi in tako opozorila na njihov način življenja. Saj v uvodu knjiga pove, da vsebuje del resničnih dogajanj, vendar je roman fikcija. Možno je, da je v Esperanzi prisotna sama.

Drugi problem v življenju Esperanze je bil rasizem. Vemo, da so bili Američani v zgodovini rasistično usmerjeni, nekateri so še vedno. Ne samo do črncev, tudi do Latino Američanov. V ulici Mango, sta se prepletali dve kulturi in dva jezika. V nekaterih vinjetah je to zelo lepo razvidno. Predvsem v tisti, kjer bi si Esperanza rada spremenila ime, čeprav ji to ne bo spremenilo življenja. Sama sem mnenja, da se za vsakim imenom skriva neka posebna zgodba. Tako se tudi za Esperanzo skriva marsikaj.



Esperanza se požvižga na pravila, hkrati pa nam napoveduje bodočo pisateljico. Spremljamo in spoznamo jo skozi njen razvoj v najstniških letih. Njen največji cilj je doseči samostojnost. Ubežati želi usodi "žensk na oknu", ne želi biti podrejena moškim. Večkrat omeni, da si želi boljše življenje. Hrepeni po svoji hiši. Vendar okolja ne more zapustiti zaradi žensk, ki bodo tam ostale. Spozna, da je njeno pravo mesto v domačem okolju v ulici Mango, čeprav tam doživlja revščino in neenakost. Kot pravi sama bo ulica Mango vedno živela v njej.

Pisateljica skače iz ene temo na drugo, vendar nobeni ne posveča posebne pozornosti. Najdemo pa veliko metafor in simbolov. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko drevesa z dvorišča primerja s sabo. Mene je  Esperanza spominjala na Cankarjevo Francko, ki je tekla za vozom. Obe sta živeli v pomanjkanju in upali na boljše življenje. Sicer vsaka v svojem okolju, v svoji zgodbi, ampak sem ju nekako povezala.



Knjigo Hiša v ulici Mango priporočam za branje in bodite pozorni, da odkrijete vse simbole, ki jih skriva v sebi. Sama si bom najbolj zapomnila Esperanzino željo po boljšem življenju in usodo žensk.

AVTOR

SANDRA CISNEROS (1954) je ameriška pesnica, pisateljica in esejistka mehiškega rodu ter pripadnica gibanja Chicano Civil Rights Movement ter je ena izmed osrednjih osebnosti čikanske književnosti. Študirala je angleški jezik in kreativno pisanje, kar je kasneje tudi poučevala. Izdala je tri pesniške zbirke, dva romana in nekaj knjig kratke proze za odrasle in otroke, najbolj znana pa je doma in v svetu po Hiši v ulici Mango, s katero se je priljubila bralcem in zanjo dobila več nagrad.
Omejitve s katerimi se je soočala kot pripadnica svoje rase, spola in razreda, so poleg tega, da so zaznamovale vse njeno literarno delo, vodile tudi v povezovanje z latino pisatelji, pripravo antologije ter ustanovitev revije in dveh fundacij.

Sandri lahko sledite na spletu:

INSTAGRAM        FACEBOOK      GOODREADS        WEBSITE

 

Preberete kdaj kakšno knjigo, ki ni iz vašega žanra?
Lep pozdrav od Knjigoljubke Maje

Ni komentarjev:

Objavite komentar