petek, 25. avgust 2017

OB TEBI


Originalen naslov: Me Before You
Avtor: Jojo Moyes
Zbirka: Ob tebi #1 (Me Before You #1)
Prevod: Ob tebi
Založba: Mladinska knjiga 2016 (566 strani, mehka vezava)
Prevedla: Radojka Manfreda Modic
Ocena: 5 ★★★★
Kategorija: sodobni roman (contemporary), ženski roman (womans fiction), romantika (romance)
Glavni liki: Louisa, Will, Nathan, Patrick, Trena
Kraj dogajanja: Združeno Kraljestvo

GOODREADS

OPIS

Lou Clark ve precej stvari. Ve koliko korakov je od avtobusne postaje do doma. Ve, da rada streže v čajnici in ve, da mogoče ni ravno zaljubljena v svojega fanta Patricka. Toda Lou ne ve, da bo kmalu izgubila službo in se ji bo življenje obrnilo na glavo. 

Will Traynor ve, da mu je nesreča z motorjem vzela vso voljo do življenja. Ve, da se mu zdaj zdijo dnevi prazni in natanko ve, kako bo temu naredil konec. Toda Will ne ve, da bo v njegov svet vsak hip zakorakala Lou s svojimi živahnimi barvami.

In nobeden od njiju ne ve, da bosta drug drugega za vedno spremenila.




MNENJE IN VTISI

Ob tebi je najlepša in najboljša knjiga kar sem jih kdaj prebrala.
Jojo Moyes hvala ti za to čudovito in enkratno zgodbo. Hvala Mladinski knjigi, ker jo je prevedla.
To je knjiga, ki jo zelo priporočam in knjiga, ki je nujno branje za vse. Popolnoma ti spremeni pogled na življenje. Vsaj meni ga je. Res vredna branja in vesela sem, da jo imam na svoji polici. Že po prvih nekaj straneh sem padla v zgodbo. Vzljubila sem like. Louisa je postala moja najljubša junakinja. Prikazana je kot preprosto dekle z velikim srcem.



Spoznamo Lou, ki je izgubila službo. Le kaj naj zdaj počne. Živi v revni družini običajno življenje. Hodi v službo in domov. Njen fant se bolj posveča športu kot njej. Ponovno se zaposli kot negovalka tetraplegika Willa. Will je pred nesrečo živel polno adrenalinsko življenje. Imel je sanjsko službo, čedno dekle, potoval... Sedaj pa je priklenjen na voziček in si ne želi več živeti.



Lou in Will se na začetku ne preneseta. Nesramno se zbadata, grdo gledata in greta drug drugemu na živce. Kmalu pa postaneta prava prijatelja, ki komaj čakata naslednji dan, da se družita. Izmenjujeta si življenjske nasvete, mnenja knjig in filmov. Začneta hoditi na sprehode in Will ponovno zadiha zunanji zrak. Prijateljstvo, ki se je razvilo med njima je enostavno čudovito. Tako čudovito, da niti ne znam opisati z besedami. Louisa se trudi, da bi Willu spremenila življenje in mu vlila voljo do življenja. Želi si, da je srečen, čeprav je priklenjen na voziček. Will želi Louiso prepričati, da jo na svetu čaka ogromno stvari, ki jih mora spoznati in poizkusiti. Živeti mora polno življenje. 



Knjiga je zelo čustvena. Hkrati je vesela in žalostna. Na tej strani sem se smejala, na drugi jokala. Včasih me je kakšen dogodek zmedel, drugič šokiral... Bila sem srečna in žalostna naenkrat. Knjiga je iz mene privabila polno čustev in čez celotno zgodbo sem uživala. Nisem je želela končati. Vedela sem kakšen bo konec, zato je nisem želela prebrati do konca. Ampak sem jo. Prebrala sem jo in za vedno mi bo ostala v spominu. Konec mi je zlomil srce. Tekle so solze... Zaključila sem jo zvečer in tisto noč nisem spala. Dva dni sem še razmišljala o knjigi. Nisem mogla takoj napisati recenzije ali komentarjev. Rabila sem tista dva dni, da sem se spravila k sebi. Tisti teden nisem mogla začeti brati druge knjige. Enostavno ni šlo.



Čeprav je konec žalosten, mislim, da ravno tak mora biti. Je zelo realen in sem se sprijaznila s tem. Louisa mora iti svojo pot. Z Willom sta imela svoj trenutek. Spoznala sta se, drug drugemu pokazala svojo pot...in si na koncu izbrala vsak svojo.

Zgodba je odlična, bere se hitro. Stil pisanja je enkraten, da ne omenjam prekrasnih citatov. To je moja prva knjiga od Jojo in zagotovo bom prebrala vse njene. Knjiga mi je popolnoma spremenila pogled na ljudi s posebnimi potrebami in invalide. Res ti da misliti. Če jo še niste prebrali, jo morate. Jaz jo uvrščam pod nujno branje!




FILM

Kategorija: drama, romantika
Čas trajanja: 1 h 46 min
Režija: Thea Sharrock
Igralci: Sam Claflin (Will), Emilia Clarke (Louisa)
Kraj dogajanja: Združeno Kraljestvo
Datum izida: 23. junij 2016
IMDb: Ob tebi
Moja ocena: 5 ★
Nagrade: Golden Trailer awards Best romance (2016), Heartland Film (2016), People's Choice award favourite Dramatic Movie (2016) in številne nominacije




Moram vam priznati, da sem film pogledala trikrat. Prvič preden sem prebrala knjigo. Videla sem napovednik, ki ga je nekdo delil na portalu Bralnica. Vprašala sem prijateljice, če bi šle v kino gledat in smo šle. Bil mi je fantastičen, zato sem si želela prebrati knjigo. Na začetku sem bila malo v dvomih kako bo Emilia odigrala to vlogo. Navajena sem jo v vlogi Daenerys Targaryen v seriji Igre prestola. Ampak Emilia je naredila svojo nalogo odlično. Mislim, da se nobena druga igralka ne bi znašla bolje v vlogi Louise.

Ker sem film pogledala prej, sem se bala konca knjige. Vedela sem, da bo žalosten in ravno zato si nisem želela prebrat do konca. Ko sem prebrala knjigo, sem film pogledala še dvakrat. Sicer ne takoj, ampak čez nekaj časa. Meni je čudovit. Film je tudi čustven, vendar veliko manj kot knjiga. Dosti stvari so v filmu izpustili. Saj razumem, da je 550 strani težko spravit v dve urni film. Ampak izpustili so kar nekaj pomembnih in odličnih odlomkov. 

Ravno tako kot knjiga, me je tudi film spravil do smeha in solz. Priporočam vam oba, knjigo in film. Sama bom zagotovo še posegla po obeh. Imata enkratno zgodbo, čudovite življenjske citate in pogled na življenje.

Napovednik za film:

AVTOR

JOJO MOYES je britanska pisateljica. Rojena je bila leta 1969 v Londonu, danes pa živi z možem in tremi otroki na farmi v Essexu. Najprej je delala kot novinarka, od leta 2002 pa se posveča pisanju romanov. Ob tebi je njen najbolj uspešen roman, ki je prišel tudi na filmsko platno. 


Več o Jojo Moyes lahko najdete na spletu:

SPLETNA STRAN        TWITTER        INSTAGRAM
FACEBOOK        GOODREADS        AMAZON        IMDb


P.S.: Mislim, da bo tole postala moja knjiga leta. 😍 Dvomim, da bom prebrala še kakšno boljšo. Do konca leta bo krasila moj blog na desni strani.



Katera knjiga pa je vas tako očarala?
Zasanjani pozdrav, Knjigoljubka Maja

5 komentarjev:

  1. Ja res je super knjiga. Pa tudi film je lušten :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sledi še drugi del - Brez tebe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vem, sem ga že kupila. Se kar malo bojim branja, da me ne bi razočaral.

      Izbriši
    2. Ja, mene je. Mi je kar zal, da sem ga sploh zacela brati. Prvi del je bil res popoln...

      Izbriši