ponedeljek, 13. marec 2017

FOUR

Originalen naslov: Four
Avtor: Veronica Roth
Prevod: /
Zbirka: Trilogija Razcepljeni (Trilogy Divergent) - 0.5. del
Založba: Harper Collins, ePub edition 2014 (e-knjiga)
Ocena: 5 ★★★★★
Kategorija: znanstvena fantastika (science fiction), mladinski roman (young adult), distopija (dystopia)
Glavni liki: Tobias, Tori, Amar, Eric, Zeke, Shanna, Jeanine, Max, Evelyn, Marcus, Tris...
Kraj dogajanja: Chicago (ZDA)

GOODREADS




OPIS

Knjiga vas popelje čez zgodbo popularnega lika trilogije Razcepljeni Tobiasa. 

V knjigi so združene štiri kratke zgodbe: The Transfer, The Initiate, The son in The Traitor.

Dve leti preden je Tris izbrala svojo ločino, je Tobias moral storiti enako. Zapustil je Askete in se pridruži Herosom, da bi začel novo življenje. Spremenil si je ime in želel postati pogumen, neustrašen. Nič več ni želel biti prestrašen fantek.

Nadel si je ime Four (Štirica). Da bi uspel pri ločini Herosov, mora iti uspešno skozi simulacije in se soočiti s svojimi strahovi.

Po dveh letih se ponovno spremeni. V njegovo življenje vstopi ona, ob kateri se ponovno počuti Tobias.




MNENJE IN VTISI

V knjigi Four so združene 4 kratke zgodbe o Tobiasu. Prve tri se dogajajo pred knjigo Razcepljeni, četrta pa v Razcepljenih. Bom se osredotočila na vsak del posebej. Tukaj spoznamo kako Tobias prehaja iz prestrašenega dečka v Neustrašnega, pogumnega fantiča in potem zaljubljenega moškega.



Prva zgodba se dogaja dve leti pred knjigo Razcepljeni. Tobias si mora izbrati novo ločino. Odide na prvi test k Tori, ki mu pravi, da pripada Asketom. Tobiasu to ni všeč. Živi z očetom, ki ga pretepa. Ko ima oče na obisku prijatelje, se mora Tobias zapreti v sobo. Tobias pri očetu trpi, zato si želi oditi od doma in razmišlja samo o tem, katera ločina bi bila primerna zanj. Kje bi lahko na novo začel in pozabil na preteklost? Pogreša tudi mamo. Oče mu uniči edini spomin na njo.



Tobias se mi je zasmilil. Ker sem že iz Racepljenih vedela, da bo odšel od Asketov, sem si želela, da čimprej odide in zapusti Marcusa. Pri očetu je živel s strahom, s tesnobo. Počutil se je ujetega. Ni bil tisti pogumni Four, ki ga poznamo iz ostalih knjig. Tukaj se predstavi v drugačni luči. Ko pride dan izbora, izbere neustrašne Herose. Sprva mu na urjenju ne gre in je že v dvomih, če je izbral pravilno. Njegov trener je Amar, ki se čudi, da ima samo štiri strahove. To je zelo redko. Tobias ne želi, da bi Amar razkril njegovo identiteto ostalim Herosov, zato ga poimenuje Four. Tukaj še bolj natančno izvemo izvor njegovega vzdevka Four.



Druga zgodba pripoveduje o treniranju novih Herosov. Tobiasu sprva ne kaže dobro. Kasneje pa se potrudi in premaga Erica. To v Ericu vzbudi ljubosumje in sovraštvo. Erica že prej nisem marala, zdaj ga še bolj ne maram. Four se boji, da bo postal preveč nasilen. Boji se, da bodo Herosi vplivali na njega. Boji se, kakšna oseba bo postal. Med treniranjem simulacij Amar opazi pri Fouru nekaj drugačnega. Ni mu jasno kako se je tako hitro rešil pred strahovi. Na pomoč pokliče Jeanine, ker misli, da ima sistem okvaro. Four se zaveda, da mora biti previden in ne sme odstopati od ostalih. Zato začne posnemati ostale. Jeanine pa začne opazovati Amara. Izkaže se, da je Amar tudi Razcepljen, zato konča mrtev. Jeanine je že pred prvo knjigo iskala Razcepljene. Four se takoj zave, da mora biti previden, ker čuti da je drugačen od ostalih. On je edini, ki se med simulacijo zaveda, da to ni realno. 




Na koncu urjenja Four zmaga. Vsi ga sprejmejo med Herose in vzklikajo njegovo ime. Počuti se sprejetega in je srečen. Vesela sem zanj, da se je našel v svoji novi ločini. Da je lahko na novo zaživel, našel prijatelje in da bo lahko srečen. Čeprav si je pri Herosih našel nov dom, ustvaril novega samega sebe in našel prijatelje, pa si včasih zaželi samote. Tako si izbere stanovanje v katerem bo živel sam.



Po urjenju si vsak Heros izbere službo. Tako Fouru ponudijo mesto vodilnega. V tretji zgodbi se za mesto vodilnega Four poteguje z Ericom. Fouru je malo sumljivo, ker se v vodenje Herosov vtika Jeanine, ki je vodja Eruditov.
Nekega dne dobi skrivno sporočilo za srečanje. Na srečanju ga preseneti mama. Njegove misli so zmedene. Evelyn je živa? Kako je to mogoče? Zakaj se ni javila že prej? Zakaj so mu lagali o njeni smrti? Preplavijo ga čustva in ponovno postane ranljiv.  Po pogovoru z mamo se ponovno išče. Kdo je? Ali je res Heros? Ali je Razcepljen? Pri odgovorih mu malo pomaga Tori. Tukaj izvemo tudi izvor njegove slavne tetovaže. Želel je prekriti brazgotine očetovih udarcev. Zaveda se, da je v nevarnosti in lahko umre, če kdo vidi njegov tatu, kaj predstavlja. To mu vlije še več poguma. Mesto vodilnega pa odstopi Ericu, ker misli, da ni pametno, če bo Razcepljen med vodilnimi. Tako se zaposli v kontrolni službi.



Zadnja zgodba pa se dogaja čez dve leti (knjiga Razcepljeni). Four nove Herose uči urjenja. Zbliža se z novinko Tris in se počasi zaljublja v njo. Veliko razmišlja o njej in ji želi pomagati. Ve, da jo opazujejo, ker se jim zdi sumljiva. Ugotovi, da je Razcepljena in ji skuša pomagati, da jo ne razkrijejo. To že vemo iz Razcepljenih. Pokvari računalnik z njenimi simulacijami.



Poleg treniranja dela še v kontrolni sobi. Vdre v Maxov računalnik in ugotovi za načrtovanje napada Eruditov, ki se zgodi v knjigi Razcepljeni. Želi si to preprečiti, zato odide po nasvet k mami in očetu. Noben mu ne želi pomagati in mu ne svetuje dobro. Foura to žre. Rad bi nekaj naredil, ampak ne ve kaj. Enkrat razmišlja o napadu, drugič o Tris. Rad bi imel nekoga s komer bi se iskreno pogovoril, mu zaupal. No ostalo zgodbo pa poznate.



V objavi so citati iz Tobiasovega razmišljanja. Na slikah je Theo James, ki je igral vlogo Foura v filmih. Več o filmih si lahko pogledate tukaj.



Veronica je res ustvarila super lik, ki ga enostavno obožujem. V Foura se hitro vživiš. Sočustvuješ z njim in razmišljaš z njim. Celotna zbirka Razcepljeni je res super zbirka knjig. Moje najboljše knjige, ki sem jih kdaj prebrala in zagotovo jih bom še vzela v roke. OBOŽUJEM JIH! (Čeprav ji malo zamerim konca v Povezanih, ampak vseeno so odlične.) Four je idealen book boyfriend.😍




Če jih niste prebrali jih enostavno morate.

Recenzije ostalih knjig najdete tukaj:
Razcepljeni
Neupogljivi
Povezani


AVTOR

VERONICA ROTH je s knjižno zbirko Razcepljeni prišla na lestvico najbolj prodajanih knjig po svetu. S svojim možem živi v Chicagu. 


Kakšno je pa vaše mnenje o Fourju?
Lp, Knjigoljubka Maja

8 komentarjev:

  1. Knjigo imam na plici že od leta 2012. Najprej sem si jo šparala, ker me je zelo zanimala, sedaj sem nanjo že pozabila. Sem se pa potrudila, da nisem videla filmov, ker vseeno nameravam celotno serijo prebrati :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pina od mene dobiš same pohvale ;) Moraš jo prebrat. Sploh če imaš rada ZF svet, ker ti bo všeč. Tudi, če ti ostale ne bodo, te bo 1.del zagotovo osvojil. :)

      Izbriši
  2. Enkraten blog, in pisanje, čisto nekaj drugega kar sem doslej obiskovala.
    Enostavno pridna, da to deliš z nami.

    Ponavadi berem potopise, lani pa mi je po zelo zelo dolgem času v roke prišla knjiga z naslovom Moj striček Osvald in ja ga je za prebrat!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za komentar ** Ja redko koga najdem v bližini, da bi se z njim pogovorila o kakšni knjigi. Zato sem začela pisati in vidim, da je kar dober občutek ;) Berem pa čisto vse žanre.

      Izbriši
  3. Sele zdaj 2018 sem brskala po popkornu in nasla film razcepljeni in ugotovila da sta se 2 dela in vse pogledala. najboljsi mi je bil 1.del zdaj pa cakam da si knjige lahko sposodim v knjiznici
    Drugace pa super spletna stran vse pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  4. kje jo lahko kupim? če katera ve naj mi piše a meil mia.pregelj@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz iščem vse tri knjige, ker bi jih rada prebrala, jih kupim. Iščem v slovenščini. Vse ponudbe na petra.elly@hotmail.com hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poglejte na Bolho ali vprašajte v kakšni bralni skupini na Facebooku.

      Izbriši