ponedeljek, 5. december 2016

ATLANTIDA

Originalen naslov: Atlantis
Avtor: David Gibbins
Prevod: Atlantida
Zbirka: Jack Howard - 1. del
Založba: Učila international 2007 (399 strani, trda vezava)
Prevedla: Katja Markelj
Ocena: 3,5 ★★★
Kategorija: zgodovinski roman (historical), pustolovski roman (adventure), triler (thriller)
Glavni liki: Jack Howard, Kostas Kazanstzakis, Katja Svetlanova, Aslan, Maurice Hiebermayer, Ajša Faruk, Peter Howe, Macleod...
Kraj dogajanja: Egipt, Grčija, Turčija, Egejsko morje, Črno morje, Sredozemsko morje

GOODREADS



OPIS

Mit o Atlantidi že dolgo vznemirja. Ljudje še vedno iščejo legendarni otok, najrazvitejši kraj, katerega ljudstvo je živelo v harmoniji in velikem bogastvu. Popolna družba, ki so jo nekoč davno nenadoma potopili valovi, ni pustila nobenega ključa za razkritje svojega položaja in skrivnosti za svojimi zidovi. Ali pa ga le nihče ni našel?

Nekega dne se arheologu Jacku Howardu, enemu najbolj cenjenih strokovnjakov, nasmehne sreča. Medtem, ko njegova skupina raziskuje homerske razbitine v Sredozemskem morju, Jack odkrije nekaj, kar bi lahko bil ključ do izgubljenega mesta. Odloči se, da bo poskušal najti to, kar človek išče že tisočletja.
A njegova dejanja nekdo burno spremlja... Jack se s skupino strokovnjakov nenadoma znajde ujet v igro življenja in smrti, katere posledice bi lahko uničile številna življenja. Kajti tisto, kar odkrije Jack, presega njegove najbolj nore sanje, da jih uresniči plača grozljivo ceno. 

Atlantida je branje, ki ga ne boste mogli odložiti, spreten pisateljski podvig, ki osvetljuje zgodbo, še vedno zavito v skrivnost. Katere so bile najgloblje skrivnosti Atlantide in zakaj nas še vedno vznemirja? Deloma triler, deloma zgodovinski roman, deloma pustolovska zgodba...in tokrat bi vse lahko bilo res.



MNENJE IN VTISI

Atlantida je zgodovinski mit. To naj bi bila otoška dežela, ki je obstajala v zgodovini. Ta dežela oz. ljudstvo naj bi bilo zelo napredno, bolj kot Rimljani, Grki, Egipčani... Uničila naj bi jo naravna katastrofa. Vendar pa niso nikoli nič našli o njej. Nobenih dokazov, da je obstajala ni. Samo zapiske o njej, ki jih je zapisal grški filozof Platon. Nekateri mislijo, da je bila samo izmišljena. Nekateri pa domnevajo njeno lokacijo. Vendar nikoli ne bomo izvedeli točnega odgovora.

Mit o Atlantidi so mnogi uporabili v filmski industriji in v knjigah. Ogromno je filmov in knjig na to temo. Tako je tudi Gibbins izkoristil Atlantido in pisal o njenem razkritju. Roman Atlantida je izmišljen, na koncu pod opombe pa avtor navaja katera resnična dejstva je uporabil pri pisanju zgodbe.




Atlantida je 1. del v zbirki Jack Howard. Jack je profesor podvodne arheologije. Skupaj z Akademijo (profesorji, arheologi, raziskovalci... različnih narodov) iščejo artefakte v mednarodnih vodah. Zraven trupla mumije najdejo zemljevid. Ko se odpravijo raziskovat, ugotovijo, da gre za Atlantido. Zraven naletijo še na rusko jedrsko podmornico, na napadalce (tukaj postane knjiga pravi triler). Bojujejo se za preživetje in razkritje prave zgodovine človeštva. Kar postane prav vznemirljivo.

Gibbins si je izmislil novo lokacijo Atlantide. Ta naj bi bila na dnu Črnega morja. V romanu arheologi ugotovijo, da je Atlantida obstajala veliko prej v zgodovini, kot jo omenja Platon. Razvita naj bi bila veliko bolje od kamene in železne dobe. Zasul naj bi jo vulkan oz. cunami. Ta del mi je malo nerazumljiv. Potem pa naj bi jo zalilo še morje. Zraven lokacije Atlantide najdejo še delujoč vulkan, ki pod morjem bruha lavo. To jim še dodatno onemogoča raziskavo in ogroža življenja arheologov. 

Mesto Atlantida ima polno predorov in dvoran. Notri plavajo in razkrivajo novo zgodovino. Podajajo dejstva, ki naj bi na novo podala zgodovino, ki jo poznamo mi (o nastanku ljudstev pred našim štetjem). Ta del mi je bil najbolj zanimiv. Gibbins je izbral dobro idejo. Zanimivo mi je pa tudi, kako se lahko med potapljanjem v potapljaški obleki pogovarjajo. 😊 Sama se sicer še nisem potapljala in niti ne vem kako to zgleda. Verjetno je tehnologija tudi na tem področju napredovala, ali pa pisatelj uporabi svojo domišljijo.




Zelo mi je všeč, da v knjigi nastopajo mednarodni junaki. To je nekaj drugače kot pri ostalih knjigah. Dogaja se tako na morju kot na kopnem. Z raziskovalnim trajektom plujejo od Egejskega morja preko Marmorskega morja do Črnega morja. Vmes letijo na sestanke in konference, zato se vstavijo v Grčiji, Bosporju, Aleksandriji... Avtor vsakemu kraju nameni nekaj povedi. Bilo bi zanimivo it malo pogledat. 😊

Glavni lik je Jack Howard, ki je Britanec. Najprej s Kostasom raziskujeta v egejskem morju, ko ju pokličejo na konferenco v Aleksandrijo, da potrdita prevod, o odkritju Atlantide. Kostas Kazanstakis je Grk, študira v Londonu arheologijo in Jack je njegov mentor. Že dalj časa skupaj sodelujeta na terenu. Pozna tudi zgodovinska dejstva, ki jih ostali ne, zato jim pride v veliko pomoč. Ponavadi se kar vključi v pogovor in prekine ostale. Največ pripoveduje Jack. Njemu odkritje deluje najbolj pomembno. Lahko se vživiš v njegov lik. Je tudi najbolj pogumen in na koncu jih ravno on reši pred negativci. Zaljubi se v Katjo Svetlanovo. Vmes je ena stran njune "love scene", za poživitev zgodbe. Katja je Rusinja po mami in muslimanka po očetu. Uporablja mamin priimek, ker je hčerka negativnega lika Aslana in noče, da bi ostali to izvedeli. Aslan krade artefakte. Ima neko teroristično oporišče, katerega Akademija na koncu uniči. Ugrabi celo lastno hčerko. Avtor njegov lik tako predstavi, da ti že takoj, ko izveš za njega ni všeč. Največ odlomkov opisuje raziskovanje Atlantide v vodi. Tam se skupaj potapljajo Jack, Katja in Kostas. One trije vse skupaj odkrijejo in podajo nova dejstva o nastanku človeštva. Je še polno drugih likov. Vsi so po svoje zanimivi in vsak prispeva svojo teorijo k odkritju.



Dolgo sem se odločala med oceno 3 ali 4. Na koncu sem se odločila za 3,5. nisem dala štirice zaradi določenih scen, ki so se kar malo vlekle. Določene zadeve bi lahko pisatelj malo skrajšal. Prevod stare grščine npr. in podobno. Drugače pa je zanimiva ideja in super zgodba. Pustolovski triler z zgodovinskimi dejstvi.

AVTOR

DAVID GIBBINS je podvodni arheolog in pisatelj. Rojen je leta 1962 v Kanadi. Atlantida je njegov prvi roman, ki je bil preveden v 30 jezikov. Zato se je pisatelj odločil napisati nadaljevanja. Več o njegovih knjigah in o njegovem podvodnem iskanju si lahko pogledate na njegovi strani davidgibbins.com


P.S: Ne pozabite sodelovati v decembrskem izzivu DECEMBER PHOTO CHALLENGE. Poglejte si tukaj.



Ali so vam všeč pustolovske knjige? Jaz sem jih vzljubila v najstniških letih z zbirko Pet prijateljev.
Love you all, Knjigoljubka Maja


Ni komentarjev:

Objavite komentar