nedelja, 27. november 2016

BARVITA JESEN



Letošnja jesen gre počasi proti koncu. Opažam, da vse blogerke pišete o jeseni. Jesenske poste berem na lepotnih, knjižnih, družinskih, potovalnih... skratka na vseh blogih. Vsi ste navdušeni nad jesenjo in njenimi barvami.😄 Bom pa še jaz kopirala za vami in naredila post posvečen jeseni.😊


Kot sem že omenila, se jesen poslavlja od nas. Ravno danes se začenja adventni čas. Zato naj bo ta post posvečen zaključku jeseni, ki nas je očarala s svojo lepoto in s svojo barvitostjo. Sama rada slikam jesensko listje, gozdove in nebo. Nekaj slik podelim z vami v postu. Upam, da vam bo moja objava všeč. V njej bom naredila nek povzetek moje letošnje jeseni in kakšen vtis je naredila name.

Naj z vami delim še en lep izrek za še lepši dan:

I FALL IN LOVE EVERY DAY.
NOT WITH PEOPLE BUT WITH SITUATIONS.
- Amy Winehouse


Naj vas spomnim, da je letošnja jesen zelo topla. Imeli smo "indijansko poletje". Novembra se je sicer malo ohladilo, ampak so se temperature spet dvignile. In tudi november je kar topel v primerjavi s prejšnjimi novembri. Tako, da letošnja jesen je bila zelo topla in sončna. Imeli smo veliko sončnega vremena, proti koncu pa imamo malo več oblačnosti in deževja.


Začetek septembra sem se še kopala v toplicah z mojim dragim. Izkoristila sva še zadnje vroče dneve, preden se je temperatura spustila iz 30°C na nižje. Pa tudi potem sem veliko uživala zunaj na sončku. Moj najljubši bralni kotiček je zunaj, na zraku in v naravi. Bilo je tudi nekaj deževnih dni, takrat pa sem brala v hiši ob čajčku.


Letošnjo jesen sem tudi izkoristila za veliko sprehodov. Uživam, ko hodim po poti kjer je polno pisanega listja, ki mi šumi pod nogami.


Rada opazujem naravo. Jeseni je res čudovito pisana. Polno je barv, od rdeče do rumene in oranžne, od temno zelene do prelivajoče rumeno zelene in svetlo zelene, različni odtenki rjave... Potem pa še kakšne cvetoče rožice dodajo svoje😍 Res je čarobno vzdušje, posebej na svežem zraku.


Zjutraj so čudoviti rumeno oranžni vzorci, ko sonce vzhaja. Zvečer ob zahodu, pa se pojavijo še različni odtenki rdeče. Stare mame nam rade volje rečejo ob takem zahodu, da Miklavž peče piškote.😀 Ti čarobni zahodi kar kličejo po fotografiranju.


Jeseni smo pobrali še zadnje pridelke iz vrta. Pojedli smo še zadnje zelje in cvetačo. Mimogrede vam moram še omeniti čudovito cvetačno juho, ki sem jo zasledila na blogu Rouse Touch. Recept si lahko pogledate tukaj. Sama obožujem zelenjavne juhice. Zato sem tudi to jesen večkrat pripravila juhico iz kolerabic, krompirja in korenja.


Jesen je že tako sama po sebi barvita. Odtenki se kar prelivajo med seboj. Sama imam sicer raje pomlad, ko posegam po živih barvah. Jeseni pa imam rada  umirjene jesenske barve. Prilagodim se ji😊 Ne vem zakaj imam tako navado. Vsako jesen se ličim z bolj naravnimi odtenki, kot so rjava, bež ali kožna, včasih uporabim temno vijolično ali živo rdečo šminko. Moja jesenska oblačila pa so ponavadi v različnih rjavih, rumenih, zelenih in bordo rdečih odtenkih.  Mislim, da so to bolj tople barve in se jeseni v njih počutim veliko bolje kot v kakšnih drugih.


Ker sem bolj organiziran človek, moram skozi nekaj planirati in zapisovati. Letošnjo jesen sem si kupila tudi zvezek v neki oranžno rjavi barvi. Seveda so tudi samolepilni listki v sklopu jeseni.😊 Oranžni, ki so na sliki, rumene in zelene pa sem žal porabila, predem sem fotografirala.😉


Poletne rožice na vrtu so mi tudi že odcvetele. Vsako jesen konec oktobra pa posadimo mačehe, ki so malo bolj odporne na hladnejše temperature. Sama izberem odtenke vijolične, modre in rumene, da je vrt malo bolj pisan. Všeč mi je kako se barve na cvetovih prelivajo. Seveda pa ne bi bila jaz, če ne bi vsaj vsako mačeho poslikala iz vseh profilov. Le kaj si takrat rožice mislijo o meni.😃


Letošnjo jesen sem si večkrat avto parkirala malo dlje. Zato, da sem si vzela čas in se sprehodila skozi našo Dolenjsko prestolnico. Tako sem ujela v objektiv čudovito reko Krko, sončne vzhode, pisano listje na drevesih, račke in prečudovita jutra. Mislim, da si premalokrat vzamemo čas, da si pogledamo malo okrog nas. Da opazimo, kako lepa je naša Slovenija, kako čudovito naravo imamo in to premalo cenimo. Vedno samo hitimo in si vzamemo premalo časa za sebe. Ampak tak je tempo današnjega življenja.


Jeseni se pri meni začne tudi sezona čajčka. Sama imam najraje domačega zeliščnega. Tako si zmešam bezeg, lipo, kamilice, meto, žajbelj, materino dušico in sivko. O kako omamno diši. Še žlica domačega zeliščnega medu in ščepec cimeta in sem pripravljena. Čajček mi dela večkrat družbo ob branju, sploh v večernih časih. Zeliščni čaj me pomirja, zato ga vedno pijem pred spanjem. Ne morem pa tudi brez kavice. Naj bo to domača turška Barcaffee, ki si jo skuham vsako jutro ali pa "coffee to go", ki si jo kupim po poti. Obe sta izvrstni in v obeh uživam.😋


Upam, da je letošnja jesen tudi na vas delovala tako čarobno kot name. Eni vidite to čarobnost, to barvitost, drugi pa tega ne opazite. Mogoče pa boste opazili po tem, ko boste prebrali tole objavo. Ali pa tudi ne😊 
Veselo zakorakajte v zimski čas. In opazite naravo okoli sebe, uživajte v naravi. Uživajte v razgledih, ki nam jih narava ponuja. Vzemite si čas za sebe, sprehodite se in nadihajte svežega zraka. Priznam, da deluje pomirjujoče za telo.



Kakšen se vam zdi moj post? Kako ste vi doživeli naravo oz. jesen?
Lep jesenski pozdrav od Knjigoljubke


4 komentarji:

  1. Lepo, paše tudi kakšen tak post, kajti vse nas zanima kdo stoji za vsemi temi knjigami.
    Brez letnih časov bi bilo kar dolgočasno. Ker je jesen megleno deževna se veselimo vsakega sončnega dne in že pričakujemo veselje na snegu.
    Glede fotografij izstopata dve - prva in zadnja, obe prelepi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala😉
      Ja vsi letni časi so posebni. Name ima vsak drugačen vpliv.

      Izbriši
  2. Rada imam tale praznični december, ampak ob tej objavi kar pogrešam jesen. :) Še dobro da so gozdovi še vedno polni listja na poteh, ko se moj kuža na sprehodih z njimi igra, mi je vedno malo žal, da je že mimo ... :) Zabaven post pa luštne slikce! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja jesen je bila prav posebna.Glede na to, da še ni snega, jesen še vedno odmeva okoli nas.

      Izbriši