četrtek, 17. december 2020

MALA DEŽELA

 

Naslov: Petit Pays
Avtor: Gael Faye
Prevod: Mala dežela
Angleški prevod: Small Country
Založba: Mladinska knjiga 2017 (191 strani, trda vezava)
Prevedla: Katja Šaponjić
Ocena: 3,5 
Kategorija: leposlovje (fiction, literature), mladinski roman (young adult)
Glavni liki: Gabriel, Anna, Innocent, Dvojčka, Armand, Gino, Donatien, Francis
Kraj dogajanja: Afrika (Burundi, Ruanda)

Nagrade:
-Prix Goncourt Des Lyceens (2016; Francoska literarna nagrada)
-Prix du premier roman (2016; Francoska literarna nagrada za pisatelje med 18 in 30 letom starosti)

OPIS


Vojna vedno poskrbi zato, da nam najde sovražnika, ne da bi jo za to prosili.

Desetletni Gabriel živi s starši in sestrico v premožni soseski Bujumbure, burundijskega glavnega mesta. Njegov oče je Francoz, mama Tutsijka iz Ruande. Neločljivo je povezan s štirimi prijatelji. Življenje zanje se začne po pouku, ko se igrajo v hišicah na drevesih, kradejo mange z vrtov v soseski, iščejo pustolovščine ob reki in kujejo načrte za prihodnost. A spokoj otroških dni se razblini, ko v mali afriški državi izbruhne državljanska vojna, ki Gabriela in njegovo družino zaznamuje za vedno.


MNENJE IN VTISI


Roman Mala dežela ima avtobiografske prvine. Pisatelj je kot begunec odšel iz Afrike v Francijo, kjer živi in ustvarja še danes. Skozi svoj prvi roman nam je želel predstaviti življenje v Afriki. Dogajanje opisuje preko oči Gabriela, ki je največ svojega časa preživel na ulici s prijatelji. Poleg njihovega načina življenja nam poda še dejstva o državljanski vojni in genocidu, ki sta se tam zgodila leta 1993.

Roman je hkrati vesel in žalosten. Otroško veselje ob družbi prijateljev in njihove dogodivščine me vedno ogrejejo. Zaključek knjige pa nas pripelje do vojne, nasilja, revščine in drugih grozot, ki se na žalost še danes dogajajo po svetu. 

Gabriel je bil navihan fantič. Užival je s prijatelji, se igral na ulici, kradel mange, bral knjige in želela sem se postaviti nazaj v svoje otroške čevlje. Mi smo se sicer igrali na vasi (moje otroštvo ni vsebovalo računalnika). Prihajam iz tiste generacije, ki smo otroštvo preživeli "na cesti". Najraje smo se igrali skrivalnice in vozili na vozovih sosedovih stricev. Rabutali smo jagode in češnje na sosedovih vrtovih. Hitro so minili tisti lepi časi brez vsakršnih skrbi.

Gabrijel se je uprl skušnjavi nasilja, ni želel vstopiti v tolpo in škodovati ljudem, ni želel sodelovati pri napadih. Ravno to naredi našega junaka tistega pravega "junaka" z veliko začetnico. V celotni knjigi me je najbolj pretresla mamina zgodba. Ko otrokoma razloži kaj vse se ji je zgodilo v Ruandi. Le kako naj starši v vojni branijo svoje otroke, če so potrti in žalostni zaradi izgube svojih sorojencev in staršev od katerih se niso uspeli niti posloviti. Gabrielova mama je odšla v neki svoj svet. Vendar ji tega ne morem zameriti. Veliko je dala skozi in to jo je zelo potrlo. Čeprav jo je doletela ta strašna usoda, ji življenje na koncu le vrne Gabriela in to je bil en super zaključek vsega hudega. Prav srečna sem bila za njiju oba, saj sta mi bila najljubša lika. In pa seveda stara Grkinja. 

Roman priporočam za branje tako mladini kot odraslim. Mislim, da ima velik pomen za zgodovino. Predvsem Afriko. Napisan je po resničnih dejstvih, ki jih je pisatelj verjetno tudi doživel, oziroma se srečal vsaj z nekaterimi. Okoliščine so ga pripeljale do tega, da je zapustil svojo domovino in odšel v Francijo.
Na knjigo sem naletela čisto po naključju, ko sem se v naši knjižnici prijavila na bralno značko za odrasle. Bila je na seznamu in po opisu se mi je zdelo, da zna biti zanimiva. Predstavila mi je nek vpogled v Afriško kulturo in življenje in ravno ta del mi je bil v knjigi najljubši.

POVEZAVA ZA NAKUP KNJIGEAVTOR


GAEL FAYE se je rodil v Burundiju mami Ruandki in očetu Francozu. Leta 1995 je družina pred državljansko vojno pobegnila v Francijo. Gael je po študiju ekonomije dve leti delal kot naložbeni bančnik v Londodnu. Po vrnitvi v Francijo se je začel ukvarjati s petjem, skladanjem in pisanjem. Mala dežela je njegov prvi roman. Z njim si je prislužil vrsto nominacij in osvojil Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec.


Ali radi berete knjige o življenju in kulturi drugih ras?
Lep pozdrav, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar