ponedeljek, 26. oktober 2020

YOU KNOW ME WELL




Naslov: You Know Me Well 
Avtor: David Levithan, Nina LaCour
Založba: Macmillan Audio (audiobook, Audible 2016)
Bere: Mathem Brown, Emma Galvin
Dolžina: 6h in 36min
Ocena: 3,5 ★★
Kategorija: LGBT romantika (LGBT romance), mladinski roman (young adult)
Glavni liki: Mark, Kate, Ryan, Violet
Kraj dogajanja: San Francisco, Kalifornija

OPIS


Kdo te dobro pozna? Tvoj najboljši prijatelj? Tvoj fant ali dekle? Tujec, ki ga spoznaš neko noro noč? V resnici nihče?

Mark in Kate sta celo leto sedela skupaj ampak nista nikoli spregovorila. Iz neznanega razloga se njune poti izven razreda niso nikoli križale. Dokler ni neke noči Kate opazila Marka daleč stran od doma, zunaj v mestu v divji in nepredvidljivi noči. Kate je izgubljena. Ravno je zbežala od priložnosti, da bi bila z dekletom, ki jo ljubi že dolgo. Medtem ko je Mark zaljubljen v svojega najboljšega prijatelja Ryana, ki mogoče ali pa tudi ne čuti enako. Ko se Kate in Mark srečata, ne slutita kako pomembna bosta postala drug do drugega. V kako kratkem času bosta vedela drug o drugemu veliko več kot ljudje, ki bi to morali vedeti.

Avdio knjiga brana z dvema izmeničnima bralcema, napisana od nagrajene pisateljice Nine LaCour in najbolj prodajanega pisatelja Davida Levithana, You Know Me Well, je globoka iskrena zgodba o iskanju radosti in trpljenja prve ljubezni.



MNENJE IN VTISI


Roman ima oznako romantika, vendar bi bolj rekla, da je mladinski roman o prijateljstvu in iskanju samega sebe. Namreč v njem nisem zasledila nič romantičnega. Junaki so najstniki, srednješolci, ki se soočajo s svojo prvo simpatijo in istospolno usmerjenostjo. Nekatere med sabo povezuje vez prijateljstva, drugi se prvič zaljubijo. Vendar se vsi sprašujejo eno in isto; le kdo me najbolje pozna. Misliš si, da bi tvoj fant o tebi vedel vse, ali pa mogoče ne. Mogoče pa najboljši prijatelj ve o tebi več kot tvoj fant. Tudi sama sem začela razmišljati komu v življenju povemo več o sebi. Partnerju ali prijateljici?

Zgodbo spoznamo iz dveh strani, iz Markove in Katine. Sošolca, ki do zadnjega letnika srednje šola nista drug o drugem vedela ničesar. Dokler se neko noč ne srečata zunaj in se začneta družiti. Kmalu se med njima splete prijateljska vez in zaupata si čisto vse. Spomnila sem se svojih šolskih časov. Ah kje so že ti. Ampak tudi mi smo sklepali različna prijateljstva, nekatera so se ohranila do danes, spet druga ne. Ampak vedno si nekomu bolj zaupal, kot drugemu. To je pokazal čas druženja in prijateljstva. 

Zgodbo spremljamo iz Katine in Markove perspektive, bereta ju dve različni osebi in z lahko sem se vživela v dogajanje. Vendar pa celoten roman ni nek presežek, bolj povprečna zgodba. Po prebranem opisu knjige in nagrajenima pisateljema sem pričakovala več. Primerna je tako za najstnike kot odrasle.

POVEZAVA ZA PRENOS KNJIGE



AVTOR


DAVID LEVITHAN je urednik ameriških otroških knjig in nagrajeni pisatelj. Leta 2003 je objavil svojo prvo mladinsko knjigo Boy Meets Boy. David je tudi ustanovitelj in urednik PUSH-a, tiskarskega oddelka mladinskih knjig pri založbi Scholastic Press.

Davida lahko spremljate na spletu: 
WEBSITE      GOODREADS


NINA LACOUR je odrasla v San Franciscu. Prvo službo je dobila pri štirinajstih letih in sicer v neodvisni knjigarni. Od takrat je delala še v dveh drugih. Na različnih krajih je poučevala: od mladinskih in dijaških domov do zasebnih univerz. Trenutno poučuje angleščino na zasebni srednji šoli.

Nino lahko spremljate na spletu: 
WEBSITE      TWITTER      INSTAGRAM     GOODREADS


Veselo poslušanje!
Lp,  Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar