sreda, 14. oktober 2020

DIANA: HER TRUE STORY - IN HER OWN WORDS

 


Naslov: Diana: Her True Story - in Her Own Words
Avtor: Andrew Morton
Slovenski prevod: Diana
Založba: Simon and Schuster (audiobook, 2017)
Bereta: Michael Maloney, Caroline Langrishe
Dolžina: 13h in 45min
Ocena: 4 ★★
Kategorija: biografija (biography)
Glavni liki: Diana
Kraj dogajanja:  Združeno Kraljestvo

OPIS


Šokantna biografija princese Diane, predelana ob dvajseti obletnici njene smrti.

Ko je knjiga Diana: Her True Story - In Her Own Words prvič izšla leta 1992, je za vedno spremenila množični pogled Britanske monarhije. Pozdravljena sprva z nevero in zasmehovanjem, nato pa prva med najbolj prodajanimi biografijami po New York Timesu; postala je edinstvena literarna klasika med biografijami. Ne samo zaradi njene eksplozivne vsebine ampak tudi zaradi Dianine intimne vpletenosti v njeno izdajo. Nikoli prej ni kraljevi član spregovoril tako surovo, na tak način o njenem nesrečnem zakonu, odnosu s kraljico, njenem življenju v hiši Windsor, njenim upanju, njenih strahovih in njenih sanjah. Danes 25 let kasneje, avtor biografije Andrew Morton razkrije skrivne posnetke njega in princese, ki sta jih naredila, da bi razkrila osupljive nove poglede v njeno življenje in um. V tej celotni popravljeni izdaji, inovativni biografiji, Morton upošteva Dianino zapuščino in njeno ustreznost do moderne kraljeve družine.

Ikona v življenju in legenda po smrti, Diana nadaljuje fascinirati. Diana: Her True Story - In Her Own Words je najbližje kot ji kadarkoli bomo.


MNENJE IN VTISI


Pred leti sem prebrala slovenski prevod Dianine biografije. Letos pa sem se odločila, da poslušam avdio knjigo popravljene izdaje, ki je izšla ob Dianini 20-ti obletnici smrti in 25-ti obletnici izdaje njene biografije. Vsebuje dodatna poglavja, ki sta jih skupaj posnela avtor in Diana. Diana je ena izmed ženskih ikon v zgodovini. Vedno se je smejala kot, da je najsrečnejša ženska na svetu. Na zunaj je bila močna, vplivna in lepa, globoko v sebi pa nesrečna, depresivna in bolna. Navznotraj je trpela, vendar tega ni nikoli pokazala. Nesrečna je bila zaradi ljubezni, bolezni in slave. Ravno zato se mi zdi pomembna in močna ženska, ker je vse to skrivala v sebi in nam pokazala, kako izjemne in močne smo lahko ženske. Njena zgodba me vedno znova šokira. Knjiga je žalostna in iz mene je privabila tudi solze. 

Prvič je knjiga izšla pred njeno smrtjo, zato v tisti izdaji ni o njeni smrti omenjeno nič. V popravljeni izdaji pa pisatelj na koncu opiše dogajanje po izidu knjige in po njeni smrti. Ravno po izidu biografije so jo začeli novinarji še bolj obletavati. Seveda, ko pa je končno prišla na dan njena skrivnost. Njeno življenje je postalo iz dneva v dan bolj nevarno. Vsaj počutila se je tako. Še vedno ni popolnoma jasno ali je šlo za nesrečo ali ne.  Verjetno nikoli ne bomo izvedeli. Sama se bolj nagibam k temu, da so nesrečo uprizorili namerno, vendar se lahko motim. Končno se je odločila svetu povedati resnico o svojem življenju, o odnosu med Charlesom in ostalimi člani kraljeve družine. Končno je našla osebo, ki jo ljubi. Končno je začela svojo pot in pomagati ljudem po svetu. Našla je svoj smisel življenja. In končno je napočil čas, ko bi lahko bila ponovno srečna. Nato pa se je njeno življenje nenadoma ustavilo. Žal mi je, da sta morala princa William in Harry odraščati brez mame. Verjetno njima ni bilo lahko. Res, da sta vedno imela in še vedno imata vsega v izobilju, vendar materine ljubezni ne morejo nadomestiti materialne dobrine. Verjamem, da je bilo njuno otroštvo težko. Živeti po nekih pravilih, paziti kaj počneš v javnosti, živeti skrivno življenje za štirimi stenami... to ni ravno svoboda. Sama si ne predstavljam takega življenja. Veliko bolj mi ustreza živeti v naši majhni vasici, ki je verjetno ne pozna niti pol Slovenije kaj šele pol sveta.😊

Dianine zapise bere Caroline na začetku biografije in mislim, da se je z glasom lepo vživela v dogajanje. Tudi Michael, ki bere biografijo, bere lepo. Tako sem knjigo poslušala z zanimanjem, čeprav sem vedela njeno vsebino. Njena vsebina me je posrkala vase in poskušala sem se vživeti v dogodke. Ko je Diana umrla sem bila še premlada, da bi me to zanimalo in da bi sledila medijem o njeni smrti. Mi je pa čez leta mami veliko povedala o princesi Diani. Po njenih pripovedovanjih se mi je zdelo zanimivo prebrati knjigo in izvedeti več o njej. Morton je poleg Dianine napisal še mnogo drugih biografij slavnih oseb. Trenutno si že ogledujem Madonnino zgodbo.

Princesa Diana (fotografija vzeta iz Pinteresta)

POVEZAVA ZA PRENOS KNJIGE



AVTOR


ANDREW MORTON je angleški novinar in pisatelj. Objavil je številne biografije znanih figur kot so Diana princesa Walesa, zvezdniki Tom Cruse, Madonna, Angelina Jolie in Monica Lewinsky. Številne njegove knjige niso bile avtorizirane in vsebujejo izpodbijajoče trditve.

Andrewa lahko spremljate na spletu: 


Katero biografijo bi pa vi radi brali/poslušali?
Lep pozdrav,  Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar