torek, 7. februar 2017

PESEM KRESNIC


Originalen naslov: Song of the fireflies
Avtor: J.A. Redmerski
Prevod: Pesem kresnic
Založba: Učila International 2014 (309 strani, mehka vezava)
Prevedel: Jernej Zoran
Ocena: 4 ★★
Kategorija: romantika (romance), erotika (erotica), novi odrasli (new adult), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Bray, Elias
Kraj dogajanja: ZDA

GOODREADS


OPIS

Kot otroka sta bila Bray in Elias nerazdružljiva prijatelja. Ko odrasteta in se Bray preseli, spoznata, da se je njuno nedolžno prijateljstvo razvilo v ljubezen. In ko se Bray končno vrne k Eliasu, se zaljubita. A nesrečna smrt mladega dekleta jima življenje čez noč postavi na glavo. 

Po nepremišljenem pobegu s kraja nesreče z novimi radoživimi prijatelji preživljata divje in nepozabne noči, polne alkohola. Vendar pred težavami ne moreta večno bežati. Bray je bila vedno vihrava in svojeglava, in čeprav je Elias edina oseba, ki jo je kdaj razumela, mu ni nikoli razkrila svoje boleče preteklosti. Da bi jo rešil pred samo sabo, jo bo moral prepričati, da se predata in sprejmeta posledice svojih dejanj - četudi to pomeni, da jo bo mogoče izgubil.



MNENJE IN VTISI

Že napis na naslovnici ti pove, da je Pesem kresnic žalostna zgodba: 


Strastna in srce parajoča zgodba o paru, ki se najde v najtemačnejših trenutkih.

Roman je res žalosten. Pripeljal me je do solzic. Spoznamo Bray in Eliasa, ki se ljubita že od otroških let. Njuna zgodba je zapletena. Pripovedovalca sta oba. Imata vzpone in padce. Bray se boji biti v zvezi z njim. Zato ga zapusti in se preseli v drug del države. Pogrešata se zelo. Mislita drug na drugega... Imata intimno razmerje z mnogimi partnerji, vendar še vedno mislita drug na drugega. Kako bi bilo, če bi bila še skupaj.



Po štirih letih se Bray vrne k Eliasu. Preseli se k njemu in ponovno začneta od začetka. Že skoraj misliš, da je zgodba končana in si predstavljaš, da bo na naslednjih straneh opisano njuno srečno skupno življenje. Vendar ni tako. Ravno nasprotno. Žalostni del se komaj začenja. 



Zgodi se nesreča. Umre dekle in Bray je vpletena. Ker se oba ustrašita zapora in tega, da bosta ponovno ločena, skupaj pobegneta. Potepata se po Ameriki. Spoznata družbo žurerjev in se jim pridružita. Podajata se v mamila, alkohol, zabave... Nekaj je njunih erotičnih odlomkov in nekaj njunih intimnih pogovorov. Veliko se pogovarjata in spoznavata. Ugotovita, da se po vseh teh letih, ki sta jih preživela skupaj, ne poznata dovolj dobro. Izdata si najgloblje skrivnosti. Vendar Bailey tisto najbolj temačno obdrži samo zase. Tukaj v njunih pogovorih začutimo, kako se imata rada, kako se ljubita in kako potrebujeta drug drugega. Še bolj se zaljubita drug v drugega. Ravno ta del mi je v knjigi najbolj všeč. Na koncu odslužita svojo kazen in živita srečno.



Kresničke v naslovu pa so zato, ker sta se v otroštvu igrala ob ribniku in lovila kresničke. Takrat sta se prvič zaljubila in v knjigi vedno znova podoživljata in se spominjata tega njunega trenutka. Zgodba je čudovita. Bralca se dotakne. Res, da je žalostna, ampak se na koncu vse srečno izteče. Happy end! 😊 



O knjigi sem še dolgo razmišljala, ko sem jo odložila. Nekaj časa kar nisem mogla brati druge knjige. Vedno, ko pogledam knjigo, se spomnim njene zgodbe. In to je knjiga, ki ostane s tabo, ki se zapiše v tvoje srce in, ki je ne pozabiš kmalu. Pisateljica me je presenetila in zagotovo bom še posegla po njej.



Citati v objavi so iz izvirne različice knjige (vir: Pinterest).


ODLOMEK

Preberite si še en odlomek iz te sijajne knjige:


AVTOR

J.A. REDMERSKI je avtorica uspešnic z lestvice najbolje prodajanih knjig, ki jih objavljajo v časopisih New York Times, USA Today in Wall Street Journal. Njena dela so bila prevedena v dvajset različnih jezikov, tudi v slovenščino. Več o Jessici Ann pa si lahko pogledate na njeni strani http://jessicaredmerski.com/.



Ste jo že prebrali? Kakšna se pa vam zdi?
Zaljubljen pozdrav od Knjigoljubke Maje

Ni komentarjev:

Objavite komentar