torek, 13. september 2016

NEUPOGLJIVI

Originalen naslov: Insurgent
Avtor: Veronica Roth
Prevod: Neupogljivi
Zbirka: Trilogija Razcepljeni (Trilogy Divergent) - 2.del
Založba: Učila International 2014 (398 strani, mehka vezava)
Prevedla: Darja Marinšek
Ocena: 5 ★★★★★
Kategorija: znanstvena fantastika (science fiction), mladinski roman (young adult), distopija (dystopia)
Glavni liki: Tris, Štirica, Christina, Marcus, Eric, Peter, Caleb, Jeanine, Evelyn...
Kraj dogajanja: Chicago (ZDA)

Nagrade:
- Romantic Times Reviewer's Choice nagrada za najboljšega glavnega lika v mladinskih romanih (211)
- Goodreads Choice nagrada za najboljši mladinski fantazijski roman in najboljši Goodreads avtor (2012)

GOODREADS

OPIS

Ko Eruditi s pomočjo Herosov na lepem napadejo in pobijejo večino Asketov, v postapokaliptičnem svetu, razdeljenem na pet ločin - nesebične Askete, drzne Herose, vedoželjne Erudite, odkritosrčne Veritiste in ljubeče Agapejce - zavlada obsedeno stanje. Zakaj je prišlo do napada? Kaj vodi Erudite? Zakaj so napadli ravno Askete? Bo prišlo do vojne med ločinami?
Šestnajstletna Tris, ki je zapustila svojo staro ločino in se pridružila Herosom, je sicer preživela hud napad na družino in svoj nekdanji dom, vendar je za to plačala visoko ceno. Prežeta s bridkostjo in krivdo skuša doumeti razsežnost novonastale situacije, pri tem pa se vedno bolj brezglavo spoprijema s svojo usodo. A če hoče izvedeti resnico o svetu, v katerem živi, mora zbrati vse moči, kajti čakajo jo pretresljive izbire, strahovite žrtve in neverjetne preizkušnje.

MNENJE IN VTISI

Ker sem prebrala 1. del, ki je res top, sem morala tudi 2. del. 😀 
Pričakovala sem še več napetosti.

Tris, Štirica in še nekaj drugih se skrije med Agapejce. Ko jih Eruditi najdejo, pobegnejo in se znajdejo med izobčenci. Tu so pripadniki vseh ločin, največ je Razcepljenih. Njihova vodja je Evelyn, Štiričeva mama.
Heroška ločina se razdeli na polovico. Polovica jih oddide Eruditom, polovica pa Veritistom. Eruditi in njihova polovica Herosov jih napadejo, ker lovijo Razcepljene. In tako se začne vojna med ločinami. Nekateri se borijo za prevzem vodilnega, nekateri za resnico, nekateri pa zato, da pomagajo drugim... Toda kam vse to pelje?

V Neupogljivih glavna junaka kujeta načrte za naprej, na skrivaj vsak zase. Občutek imam, kot da se borita drug proti drugemu. Stalno bežita, se skrijeta, ko jih napadejo pa se postopek ponovi. 2. del trilogije je kot nek triler. Junaki so stalno v napetosti, v boju in na begu. Ta del sem brala s široko napetimi očmi in v pripravljenosti. Je res zelo napet.
Romantike med Tris in Štirico ni. To sem pogrešala. Kam sta odšla junaka iz prve knjige? Zdi se mi, da med njima ni več take iskrice. Počasi se oddaljujeta, si ne zaupata, imata skrivnosti drug pred drugim... Bo njuna ljubezen preživela?? To sem se večkrat vprašala med branjem. Bala sem se tudi za Trisino življenje, saj je večkrat za las ušla smrti.

Knjiga je čudovita, vendar mi je 1. del bolj všeč. 

ODLOMEK

Preberite si odlomek:


TRILOGIJA RAZCEPLJENI

1. Razcepljeni
2. Neupogljivi

AVTOR

VERONICA ROTH je ameriška pisateljica rojena 1988. Znana je po trilogiji Razcepljeni (Divergent). 



Ni komentarjev:

Objavite komentar