četrtek, 20. oktober 2016

POTEPUŠKI MAČEK BOB

Originalen naslov: A street cat named Bob
Avtor: James Bowen
Prevod: Potepuški maček Bob
Založba: Mladinska knjiga 2012 (214 strani, trda vezava)
Prevedel: Tine Verbič
Ocena: 4 ★★★
Kategorija: avtobiografija (autobiography), biografija (biography)
Glavni liki: James, maček Bob
Kraj dogajanja: London

GOODREADS


OPIS


Potepuški maček Bob je resnična zgodba o mačku, ki ga na londonskih ulicah najde poulični glasbenik James, vajen življenja iz rok v usta. James ni niti najmanj pripravljen na skrb za drugo živo bitje, vendar z Bobom splete prav posebno vez. Z njegovo pomočjo mu uspe najti sebe in obrniti življenje v novo, pravo smer.

Ganljiva pripoved vas bo spomnila na to, kaj je v življenju zares pomembno. Bob pa je tudi pravi zveznik spletnih medijev - in zagotovo najslavnejši britanski maček ta hip.


MNENJE IN VTISI


Zgodba pripoveduje o prijateljstvu med Jamesom in mačkom Bobom. V glavni vlogi sta oba, tako James kot Bob. Bob je oranžen maček (kot Garfield 🙂). Avtor knjige je James, ki je napisal knjigo po resničnem dogodku, kako mu je maček spremenil življenje, pogled na življenje... 
James je bivši odvisnik od drog, bori se z zdravljenjem odvisnosti in živi v socialnem stanovanju. Preživlja se tako, da igra kitaro na ulici. Nekega dne pred blokom najde mačka. Odpelje ga k veterinarju, mu da hrano in začne skrbeti za njega. Mačka poimenuje Bob in ga vzame s seboj na ulico. Mimoidoči ljudje so nori na mačka in tako zasluži več denarja kot prej. Ko dobi prepoved igranja na ulici, začne prodajati ulični časopis. 
Med Jamesom in Bobom se sklene posebna vez. James začne razmišljati, da mora nahraniti dvojna usta. Na Boba gleda kot na svojega otroka. Čisto je navdušen nad njim. Boji se, da bi ga Bob zapustil, zato ga da čipirat in mu kupi povodec. 


Med branjem se lepo čuti ta vez med njima. O Bobu zelo lepo govori in ga lepo opisuje. Opazi se, da ga ima res zelo rad. Tudi zelo lepo skrbi zanj. Zaradi Boba se tudi potrudi čim hitreje ozdraviti. Bob mu predstavlja dodatno motivacijo. 
Ko Bob dvakrat pobegne (prvič se na ulici prestraši maskote, drugič pa psa), je James ves potrt. Zelo se boji, da ga je izgubil. Tukaj se še najbolj opazi ta navezanost na mačka. In potem veselje obeh, ko se spet zagledata. Tudi maček se je navezal na Jamesa in je nerad sam.

Bob je postal prava atrakcija na Londonskih ulicah. Mimoidoči ga slikajo, snemajo... in potem objavijo na spletnih portalih. Če v Google ali Youtube vtipkate street cat Bob boste našli polno slik in posnetkov. Tako je potepuški maček Bob postal slaven po vsem svetu. In nato je Jamesova prijateljica prišla na idejo, da naj James napiše knjigo o Bobu. Zgodba je lepa in vredna branja.




Posnetek Boba iz Youtuba:


Izšle so že tri knjige o mačku Bobu. Jaz sem prebrala tudi Bobovo darilo (A gift from Bob), ki opisuje dogajanje Jamesa in Boba med božičnimi prazniki. Tudi ta je čudovita. Bom pa v bližnji prihodnosti prebrala še Bobov svet (The world according to Bob). Takrat pa vam povem njeno mnenje. V začetku leta 2017 pa naj bi izšel film z naslovom A street cat named Bob. Prispevek o nastanku filma sem našla tukaj. Z veseljem ga bom šla pogledat. Že komaj čakam.

AVTOR


JAMES BOWEN je rojen 1979. Po ločitvi staršev, se je z mamo preselil v Avstralijo. Ko se je vrnil v London je postal odvisnik od drog in končal na ulici. Odšel je na zdravljenje, se postavil na noge in spoznal mačka Boba kateremu je posvetil tri knjige.



Kakšen se pa vam zdi Potepuški maček Bob?
Lp, Knjigoljubka Maja




2 komentarja:

  1. Prva knjiga je res tako lepa, vsak bi jo moral prebrati. Na Boba se spomnim vsakič, ko dobim v roke revijo Kralji ulice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja res je lepa. Komaj čakam, da pride film. Verjetno bo tudi lep in poln čustev.

      Izbriši