ponedeljek, 31. julij 2017

Intervju: ANNA B. DOE

ANNA B. DOE je mlada neodvisna hrvaška pisateljica sodobnega NA romantičnega romana Lost & Found, ki je izšel ta mesec. Knjiga je prva v zbirki New York Knights. Anna je študentka na Univerzi v Zadru, kjer študira znanstvene študije in španščino. Ko ne študira, bere knjige, gleda televizijske nanizanke ter potuje po svetu, kjer dela kot au pair varuška. Najraje prebira romantične zgodbe, zato se je odločila, da take tudi ustvari. Trenutno je zaposlena s svojo drugo knjigo v zbirki New York Knights in s prvo knjigo v novi mladinski zbirki.



Zakaj ste se odločili, da napišete knjigo? Ali so to vedno bile vaše želje?
Ko sem začela brati (nisem marala brati v otroštvu, pravzaprav sem sovražila branje nekje do 11. ali 12. leta), so se zgodbe začele pojavljati v moji glavi. Pred štirinajstim letom sem imela napisan svoj prvi mladinski fantazijski roman, do sedemnajstega leta sem napisala že drugega. Sploh se nisem zavedala, da so zgodbe in liki postali del mene. Ne morem si predstavljati svoje življenje brez pisanja.

Kje ste dobili navdih za pisanje knjige?
Ideja za knjigo je bila pesem Heart by Heart pevke Demi Lovato. Ona je navdih za sceno, ko sta se William in Anabel spoznala, potem pa sem ostalo zgodbo nadaljevala na osnovi tega.

Kako ste sestavljali zgodbo? Ste imeli najprej ogrodje in potem podrobnosti, ali so ideje prihajale sproti?
Imela sem to sceno: Anabel in William se srečata prvič (da ne spoilam, si boste raje prebrali v knjigi :)) in potem sem okoli te scene zgradila like in dogajanje. Seveda, sem delala razne popravke v knjigi, neke stvari zamenjala, ampak osnova zgodbe je ostala ista.

Ko je knjiga napisana, kako potem nadaljevati, da pride do izdaje? Je težko dobiti založbo?
Glavni razlog zakaj pišem v angleščini je, ker sem mislila, da mi bo lažje najti založbo. Izkazalo se je, da tudi v Ameriki to ni lahko. Da zdaj ne zaidem preveč v tehnologijo izdajanja. Če je med vami kakšen pisatelj/pisateljica, se mi lahko javi na FB ali e-mail za podrobnosti (oba sta navedena na koncu te objave). Javila sem se več literarnim agentom, vendar niti eden ni želel prevzeti moj projekt, zato sem se odločila za samozaložbo (self-publishing ali indie).
Ko sem bila sama zadovoljna s svojim končnim materialom, sem poslala knjigo dvema beta bralkama. Oni sta jo prebrali, mi poslali podrobno recenzijo z napakami in popravki, kako jo lahko še izboljšam. Prebrala sem njune komentarje, popravila popravke. Nato sem poiskala lektorja in oblikovalca naslovnice. Ko mi je lektor vrnil popravljeno knjigo, sem šla sama skozi vse te spremembe in še enkrat prebrala končno verzijo, preden sem naredila obliko za e-knjigo, ki bo potem šla na Amazon. Potem pa sledi najtežji del - reklamiranje.

Glavna junakinja se imenuje Anabel, študira v Zadru in dela v tujini kot au pair varuška. Poleg tega piše svojo prvo knjigo. Je to samo slučajno, ali ste hoteli z njo predstaviti sebe?
V vseh mojih likih je en del mene. Temu se ne da izognit. Anabel ima v sebi večji delež mene kot ostali liki, kar je tudi očitno. Delo je popolna fikcija kljub tem podobnostim med nama. Jaz na žalost še vedno iščem svojega Williama Prica.

Ali je bilo težko pisati iz Williamove perspektive, glede na to, da je moški?
To je odvisno od dneva in od scen. Pisanje je težko. Veliko ljudi tega ne razume, predvsem zato, ker se s tem ne ukvarjajo. Niti rekreativno niti profesionalno. Včasih si liki ne želijo družiti s tabo, ali pa prave besede ne pridejo ven iz tebe. Pisanje iz Williamove perspektive je bil izziv. Morala sem veliko raziskati o Ameriki in ameriškem nogometu. Upam, da sem ga prikazala dobro.

Zakaj ste za kraj dogajanja izbrali ravno New York?
Obožujem potovati. New York je na vrhu moje potovalne liste mest, ki jih želim obiskati. Če še niste slišali, poslušajte pesem Empire State of Mind pevke Alicie Keys in razumeli boste.



Ali je v knjigi kakšen resnični dogodek? Lahko poveste kateri je to?
Edino resnično je, da sem delala kot au pair. Delala sem v Španiji in ne Ameriki. Če ste na koncu knjige Lost & Found prebrali "Authors Notes & Acknowledgments" veste, da je ena moja prijateljica iz au paira doživeli svojo verzijo te zgodbe. Seveda se je to zgodilo potem, ko sem jaz že napisala knjigo.

Koliko časa ste potrebovali, da ste napisali knjigo?
Mislim, da sem delala nekje okoli dveh let na knjigi. Seveda ne ves čas, vsake toliko časa. Ves ta čas sem zraven študirala, zadnje leto pa tudi delala, da sem lahko plačala lektoriranje in reklamiranje knjige.

Kako ste se počutili, ko ste videli prve recenzije vaše knjige? Ste jih prebrali?
Iskreno povem, da sem bila nervorna. Na koncu zadnjega branja sem skoraj obupala. Če ne bi vložila toliko časa in denarja v vse skupaj, verjetno tudi bi. Nič mi ni odgovarjalo, veliko stvari se je ponavljalo, Anabel mi je šla na živce, William ni bil dovolj uporniški, delo se je zavleklo... Seznam se lahko nadaljuje in nadaljuje. Ko sem začela prejemati prve odgovore od bralcev in videla prve recenzije, sem bila presrečna. Resnično. Vsak komentar, vsaka recenzija mi ogromno pomeni in vesela sem, da je moja zgodba prišla v srca bralcev.

Tudi sami radi berete knjige. Kateri so vaši najljubši pisatelji?
Vedno se vsi vrnejo na to vprašanje, a najtežje je odgovoriti nanj. Ogromno je pisateljev, ki imajo talent, ki pišejo zgodbe, da te zadenejo v dna duše. Vedno kot prvo omenim Noro Roberts in Susan Elizabeth Phillips. Z njima sem vstopila v svet ljubezenskih romanov, ko mi je bilo samo trinajst let. Poleg njih so mi še zelo pri srcu Jay McLean, Cambria Hebert, Micaela Smeltzer, Sara Ney, Suzanne Enoch, Julia Quinn, Tillie Cole...

Kaj trenutno berete?
Trenutno sem zaposlena s promoviranjem svoje knjige. Če imam čas preberem poglavje ali dva na vlaku, ko se vozim iz službe ali v službo in to me osreči. Pred kratkim sem dokončala Darkness Matter pisateljice Jay McLean, trenutno pa berem The First Taste pisateljice Jessice Hawkins. Naslednja na katero ciljam bo Fallen Crest High pisateljice Tijan.

Radi gledate tudi televizijske serije. Katere so vaše najljubše?
Moje priljubljene serije so se zaključile ali pa se bodo zaključile letos. Spremljala sem Pretty Little Liars (Ljubke lažnivke), Reign (Vladavina) in Bones (Kosti). Še nekaj časa bom uživala v Teen Wolf (Najstniški volkodlak) in The Originals (Prvotni). Razmišljam, da bi začela gledati Game of Thrones (Igre prestola) ali ponovno pogledam Charmed (Čarovnice). Glede na vse ostale obveznosti se serije (vedno pogledam vse sezone naenkrat) postavi na tretje ali četrto mesto v načrtu.

Če bi imeli čarobno palico, ki bi vam omogočala, da oživite lik iz knjige, katerega bi izbrali?
Če bi imela čarobno palico, bi sebe poslala v vse knjige, ki so mi najljubše. :)

Če bi imeli priložnost sodelovati s katerim koli pisateljem/pisateljico, koga bi izbrali?
Še eno težko vprašanje. Če iskreno odgovorim, ne vem. Nikoli nisem razmišljala o tem. Trenutno živim in diham za izdajo Lost & Found in uspehom, ki ga bo prinesla. Drugače bi mi bilo v čas sodelovati s katerimkoli avtorjem.

Trenutno delate na vaši naslednji knjigi. Ali nam lahko poveste nekaj o tem?
Lahko vam izdam nekaj namigov. Gre za drugo knjigo v seriji New York Knights, ki bo spremljala zgodbo o J.D.-ju in Sienni. Dogajanje se odvija istočasno s prvo knjigo, kar mi malo otežuje pisanje. Po drugi strani pa je zabavno pisati, zato ker se ta dva lika toliko razlikujeta od Williama in Anabel.

Kaj bi želeli sporočiti svojim bralcem v Sloveniji?
Iskreno upam, da vam bo moja knjiga všeč in da dobim podporo od svojih sosedov. Vsaka podpora mi ogromno pomeni, vsaka kupljena knjiga je možnost, da naslednje knjige vidijo svetlobo dneva. Iskreno upam, da ko to uspe, organiziram neko druženje ali dogodek za našo regijo in se spoznam z vsemi.



Anni se iskreno zahvaljujem, ker si je vzela čas in odgovorila na vprašanja. Nekaj vprašanj sem si izmislila sama, nekaj ste mi jih vi moji sledilci napisali na mojo FB stran. Najlepša hvala tudi vam. Če imate še kakšno vprašanje, mi ga kar sporočite (lahko tukaj pod komentar ali na moja družbena omrežja). 
Anni želim vso srečo pri izdaji in pisanju knjig. Zahvaljujem se ji za sodelovanje, ki mi je bilo v veliko veselje.

Recenzijo knjige Lost & Found lahko preberete tukaj. Odlomek iz knjige sem z vami delila tukaj.

e-knjigo Lost & Found lahko kupite na spodnjih povezavah:
AMAZON US: http://a.co/0psyPYb
AMAZON AU: http://a.co/h1UZrgu
AMAZON CA: http://a.co/ethe581

Anno lahko spremljate na njenih družbenih omrežjih:

EMAIL      FACEBOOK      FACEBOOK GROUP      INSTAGRAM     GOODREADS



Love you all, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar