sreda, 15. marec 2017

DEAD TO THE WORLD

Originalen naslov: Dead to the world
Avtor: Charlaine Harris
Prevod: /
Zbirka: Sookie Stackhouse - 4. del
Založba: Gollancz 2009 (321 strani, mehka vezava)
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: fantazija (fantasy), paranormalna romantika (paranormal romance), misterij (mystery)
Glavni liki: Sookie Stackhouse, Jason Stackhouse, Eric Northman, Pam Ravenscroft, Alcide Herveaux, Sam Merlotte, Buddha, Crystal, Bill Compton, Holly, Debbie ...
Kraj dogajanja: Bon Temps, Sheverport

GOODREADS




OPIS


Sookie kar naenkrat med vožnjo na robu ceste opazi golega moškega. Sookie ne bi bila Sookie, če se ne bi ustavila. Na koncu se izkaže, da je dobro, da se je ustavila, saj ta neznanec sploh ne ve kdo je, a Sookie ga prepozna. To je Eric. Toda to ni Eric, ki ga je poznala prej, sedaj je bolj prijazen, nežen Eric. In prestrašen, saj kdorkoli mu je vzel spomin, ga sedaj išče, da mu vzame še življenje.


MNENJE IN VTISI

Končno sta Sookie in Eric skupaj. Na to sem čakala. Njune romantične scene so mi bile najboljše v tej knjigi. Malo mi je žal, da se na koncu to konča. V tem delu ni Billa. Oz. je na koncu in na začetku😊 Ampak jaz ga nisem nič pogrešala. Še od televizijske serije sem za Erica in zmeraj bom. In končno njegova scena s Sookie. Na to sem čakala! In to cele 3 knjige. Veliko raje imam Erica. In tale Eric brez spomina je prav lušten in simpatičen. Ta knjiga je moja najboljša v tej seriji do zdaj.



V tej knjigi so mi všeč tudi scene s Pam. Ampak ta Pam je čist drugačna, kot tista na TV-ju. Na TV-ju je smešna in nadležna (mi je šla res na živce). V knjigi ni ne eno ne drugo. Celo všeč mi je bila. Nisem niti pomislila, da bi mi bila Pam kdaj všeč😉 Tele knjige so čedalje boljše. Zagotovo bom nadaljevala s serijo. Dogodivščine s Sookie so napete, skrivnostne, zanimive in zabavne. Notri se lahko najde vsak. Bi pa vseeno priporočala malo starejšim bralcem, za mladino ravno ni.



Sookie na cesti sreča Erica, golega Erica, ki se ne spominja ničesar. O kako rada bi bila v vlogi Sookie (ampak samo če bo Alexander ta Eric)😍 Vzame ga k sebi in skrbi zanj. Skrije ga v svoji hiši. Ugotovi, da so mu čarovnice vzele spomin. Čarovnicam pride na sled, vendar se zaveda, da se ne more sama spopasti z njimi. Spet se pokaže kako pogumna in neustrašna je. Res je lik, ki ga moraš imeti rad. 

V knjigi srečamo tudi Alcida. Poznamo ga že iz prejšnjega dela. Sookie se obrne nanj po pomoč. Tako Alcide zbere volkodlake, ki se pridružijo vampirjem na napadu čarovnic. Tačas pa se Pam ukvarja s Fangtasio, ki so ju tudi napadle čarovnice. Čarovnice želijo Ericovo kri, ker je najstarejši vampir. Vendar ga Sookie dobro skrije.



Eric brez spomina je čisto drugi Eric. Prijaznejši, nežnejši, romantičen...pravi osvajalec. S tem svojim skritim šarmom izkoristi vsak trenutek v družbi Sookie in jo osvoji. No končno sta skupaj v objemu. Saj veste kaj mislim😊 Sookie se zaveda, da bo vsega tega enkrat konec. Ericu se bo vrnil spomin in postal bo stari Eric, ki ne bo ne prijazen ne zapeljiv. Vendar kljub temu uživa v njegovi družbi, in je srečna z njim kolikor je lahko v taki situaciji. Čeprav je z Ericom pogreša Billa. Večkrat se spomni nanj kako je, ali jo pogreša. Ravno ko se odpravijo na napad čarovnic se Bill prikaže. Sookie je neprijetno v družbi bivšega Billa in sedanjega Erica. Ne ve kako naj se sooči s tem. Vendar si govori, da to trenutno ni pomembno za preživetje. Pomembno je, da čarovnice prekličejo urok nad Ericom in mu vrnejo spomin. Po končanem napadu je Eric še vedno brez spomina in želi si s Sookie domov, saj ostalih ne prepozna. Seveda ga Sookie vzame in uživa še zadnjo noč v njegovi družbi, predem se mu povrne spomin. Tudi jaz uživam v branju teh zadnjih strani, ki opisujejo nežnega, romantičnega Erica. Treba je izkoristiti, ker mogoče ne bo več v nobeni knjigi tak😊 Ko se mu zjutraj povrne spomin, mu ni jasno kaj dela pri Sookie. Sookie se dela, da je v redu ampak v resnici ni. Počuti se užaljeno, vendar mu tega ne pokaže. Niti mu nič ne pove o dogodkih preteklih dni. Mislim, da je njuna zgodba zaključena. Vsaj v tej knjigi. Dvomim, da bomo še v kateri videli tega nežnega Erica. Kako se bo pa zares razvilo, vam pa sporočim, ko preberem naslednjo knjigo.



Poleg te drame z Ericom ima Sookie še dramo z bratom. Jason je namreč pogrešan. Tako, da Sookie čez dan išče brata, ponoči pa se ukvarja z Ericom. V tem delu ima kar dosti dejavnosti😉 Samo ni mi jasno kdaj spi. Saj ni vampirka, da ji ne bi bilo treba spati. Mogoče pa drugi namesto nje. Nekajkrat me je to zmotilo, drugače pa se lahko sprijaznim, da likom v knjigi ni treba nič spati. Izkaže se da izginotje Jasona nima nobene veze s čarovnicami ampak werepanterji. Nadaljevanje pa izvemo v naslednji knjigi. Kaj več vam ne morem povedat.

Na slikah v objavi so igralci iz serije True blood. To so Anna Paquin (Sookie), Alexander Starsgård (Eric), Joe Manganielo (Alcide) in Kristin Bauer (Pam).


CITATI






SOOKIE STACHOUSE

4. Dead to the world


AVTOR

CHARLAINE HARRIS se je rodila 25. novembra 1951. Je pisateljica in producentka. Piše fantazijske romane, trilerje in grozljivke. Poleg moža ji družbo delajo še trije otroci, trije psi in račke.



Ste prebrali kakšno knjigo o Sookie Stackhouse? Kakšno je vaše mnenje?
Lp, Knjigoljubka Maja

1 komentar: