ponedeljek, 17. oktober 2016

MRTVI DO MRAKA

Originalen naslov: Dead until dark
Avtor: Charlaine Harris
Prevod: Mrtvi do mraka
Zbirka: Sookie Stackhouse (Sookie Stackhouse) - 1.del
Založba: Mettis bukvarna 2010 (384 strani, mehka vezava)
Prevedla: Tanja Njivar
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: fantazija (fantasy), paranormalna romantika (paranormal romance), misterij (mystery)
Glavni liki: Sookie Stackhouse, Bill Compton, Sam Merlotte, Jason Stackhouse, Eric Northman, Arlene Fowler, Andy Bellefleur...
Kraj dogajanja: Bon Temp, Louisiana (ZDA)

Nagrada: 
- Anthony Award for best paperback original (2002)

GOODREADS


OPIS


Sookie Stackhouse je natakarica v majhni restavraciji v Louisiani. Njeno življenje je čisto navadno, razen tega, da ima nenaravno moč - sliši lahko misli drugih. Neko noč pa spozna Billa od katerega ne sliši niti ene misli. Zdi se, da je Bill moški na katerega je čakala že celo življenje, toda tudi Bill ima nenaravno moč. Bill je vampir, za povrh pa še s slabim ugledom in ko je eden izmed njenih sodelavcev ubit, se Sookie boji, da je naslednja.


MNENJE IN VTISI


Po knjižni seriji Sookie Stackhouse so posneli televizijsko serijo Prava kri (True blood). Serija mi je bila zelo všeč. Že kaj nekaj časa nazaj sem pogledala vse sezone. Prav pogrešala sem dogodivščine Sookie, Billa in predvsem Erica, zato sem se odločila, da preberem še knjige. Mrtvi do mraka je edina prevedena v slovenščino. Nadaljevala bom z branjem v angleščini. Predvsem zato, ker je tudi knjiga ravno tako super kot serija. 🙂Ponavadi mi je serija všeč, knjiga pa ne. To se mi je zgodilo že dvakrat. Zato sem kar malo odlašala z branjem. Tukaj pa sta prav fajn obe varianti. Obe imata dosti dogajanja in to mi je všeč. Filmska serija je sicer bolj grozljiva in krvoločna.


Oba glavna junaka sta mi všeč. Sookie je samozavestna in pogumna. Se ne boji vampirjev. Sama se sooči z morilcem. Billu se zdi Sookie zelo posebna takoj, ko jo zagleda oz. zavoha. 🙂 Njun odnos mi je všeč. Na njiju sem se navezala že v seriji.
Najbolj zanimiv lik pa mi je Eric. Tudi on (tako kot Bill) takoj vrže svoje oko na Sookie. Sicer v tem prvem delu knjige bolj malo nastopa. Sem ga pa takoj primerjala z igralcem iz serije, ki ga je upodobil super in tudi dobro zgleda. 🙂
Najlepši mi je bil začetek knjige, Ko se Sookie in Bill srečata. Potem pa se začne ta njun odnos razvijati. Dokaj hitro napredujeta.
Sookie ubijejo sodelavko in babico potem pa še njej strežejo po življenju. Vse samo zato, ker je postala vampirjeva punca. Nobenemu se ne svita, da je morilec v njihovi bližini. A na koncu ga le ujamejo.

Če ste ljubitelji vampirjev, telepatov, menjalcev oblik...in podobnih fantazijskih bitij, to povežete v napet misterij...potem je knjižna zbirka Sookie Stackhouse ravno prava za vas.

V seriji je Anna Paquin odigrala vlogo Sookie, Stephen Moyer Billa in Alexander Skarsgård Erica. Vidite jih na spodnji sliki.





KRATKA ODSTAVKA IZ KNJIGE



AVTOR


CHARLAINE HARRIS je ameriška pisateljica rojena novembra 1951. Znana je po fantazijski zbirki Sookie Stackhouse po kateri so posneli tudi filmsko serijo z naslovom Prava kri (True blood). 


Za konec poglejte še nekaj slik iz serije.
Lp, Knjigoljubka












4 komentarji:

  1. Serije nisem gledala, vem pa, da se je o njej kar precej govorilo. Knjigo pa vsekakor še moram prebrati. Bom sporočila kako se mi bo zdela :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem serijo začela gledat, ko se bile že 4 sezone zunaj. Priporočila mi jo je prijateljica. Pogledala sem za nazaj, ker mi je bila zakon, sem potem gledala tekoče sezone. Res fajn dobra. Sploh zame, ker imam rada ta fantazijski grozljivi stil😀 Zadnji dve sezoni pa mi nista bili preveč všeč. Bilo je že res preveč vsega in verjetno že niso imeli več idej kako nadaljevat.😀 Če si mogoče gledala The vampire diaries ti povem, da je dokaj drugače. Bolj krvoločno, bolj grozljivo, več bitij... Knjige so pa tud hude! Trenutno berem 4.del in bom nadaljevala z ostalimi v prihodnosti. Seveda bom recenzije objavila tudi na blogu. Lp

      Izbriši
    2. Če boš prebrala pa le sporoči svoje mnenje😀 Rada slišim tudi mnenja drugih.

      Izbriši
  2. Jaz si serije sicer nisem ogledala, sem pa prebrala vse knjige, ki so me resnično navdušile. Moti me le to, s kom Sookie pristane na koncu zadnje knjige... konec mi res ni bil všeč, čeprav mi je bilo pa všeč da je avtorica napisala kaj se zgodi s čisto vsako osebo, ki smo jo srečali skozi zbirko.

    OdgovoriIzbriši