torek, 13. junij 2017

RAZKOŠJE ČASTI

Originalen naslov: Honor's Splendour
Avtor: Julie Garwood
Prevod: Razkošje časti
Založba: Mladinska knjiga 2008 (507 strani, trda vezava)
Prevedla: Agata Tomažič
Ocena: 4 ★★★
Kategorija: zgodovinska romantika (historical romance), romantika (romance)
Glavni liki: Duncan, Madelyne, Gilard, Edmond, Adela, Gerard, Louddon
Kraj dogajanja: Anglija

GOODREADS






OPIS

Duncan Wextonski, ki ga kličejo volk, se zaradi gnusnega zločina maščuje baronu Louddonu, tako da uniči njegov dvor in ugrabi njegovo sestro Madelyn, ki pa se izkaže za rahločutno lepotico, povsem drugačno od zlobnega brata. Še preden se Duncan dobro zave svojih besed, že razglasi vojščakom, da je Madelyn njegova. Ta sprva sploh ne razume, kaj naj bi to pomenilo in medtem, ko je prisiljena jahati skupaj z njim v sedlu po nekaj dneh ježe prispejo na Duncanovo utrdbo, Madelyn tamkajšnje življenje hitro zaplete in Volku zmeša glavo. Kmalu ga tudi vsakdanje večerno plavanje v ledenem jezeru ne more več ohladiti...


MNENJE IN VTISI

Zgodovinske romance me vedno nasmejijo in tudi ta ni bila izjema. Dolgo časa sem se jih izogibala, zadnje čase pa ponovno preberem kakšno in ni mi žal. Zanimiv mi je način življenja v zgodovini, življenja bojevnikov in takratno ljubezensko osvajanje. Ne vem ali samo slučajno izberem dobre, smešne, ali pa so mi preprosto všeč. 😊 




Ob branju Razkošje časti sem se prav zabavala. Knjiga je lahkotna, lepo opisana in se hitro bere. Madelyn reši Duncana, mu pogreje stopala in tako se vse začne. Potem pa se celotna knjiga vrti okoli njiju. Duncan jo odpelje s sabo kot jetnico. Vsem oznani, da je njegova, ponoči hodi ležat v njeno sobo, jo opazuje in lepo ravna z njo.  Že takoj na začetku ugotoviš, da je zaljubljen. Čeprav Duncan svoje zaljubljenosti ne ugotovi kmalu, je očitno. Vsaj po njegovih dejanjih. Najprej misli, da gre samo za poželenje, ki ga bo minilo med plavanjem v ledenem jezeru.😊 Vendar ni tako. Poželenja ne more zatreti. In tako se začne njuna zgodba. Čeprav je Madelyn sestra njegovega sovražnika, se poročita in uživata zakonsko življenje. Tako kot v vsaki zgodovinski romanci, tudi tukaj spoznamo nedolžno dekle, ki je nevedna o zakonskih dolžnostih... Vendar se zelo hitro prepusti Duncanovemu zapeljevanju in se hitro nauči ženskih čarov osvajanja. Super, da tukaj ni bilo nobene krvave rjuhe😊 Haha, ampak tole je res čisto mimo. Preveč je že izpiljena in skoraj v vsaki zgodovinski romantiki, jo najdeš. Tako, da tej knjigi dam kar en dodaten plus, ker je nima. 

Zanimivo mi je tudi dogajanje v ozadju zakoncev. Duncan je v vojni z Madelyninim bratom. Skrbi za svoje posestvo, za svojo sestro. Tukaj najdete tako spletke, bitke, prijateljstva... in še kaj.

Duncan velja za strogega, močnega, mišičastega bojevnika. Če bi ga v knjigi lahko videli, bi zagotovo bil prava paša za oči. Pisateljica ga je dobro opisala. Vsi se ga bojijo. Njegovi vojščaki, sestra, služabnice in celo njegov žrebec. Na začetku se ga boji tudi Madelyn, ki pa kmalu ugotovi, da v sebi skrivna nežno dušo. Madelyn pravi, da je ukrotila svojega ''volka'', mu s poljubi omehčala srce. Ukroti pa tudi njegove može in služabnike. Kmalu vsi strežejo njenim muham, kar Duncanu ni ravno po godi. Še Duncanov žrebec, ki velja za najbolj divjega konja, jo poslušno uboga. Res je lik, ki ti postane všeč. Ko vidiš kako so jo vsi vzljubili, jo enostavno tudi ti. Ženska, ki je otroštvo pretrpela, ki ji je vseeno, če takoj umre, postane ljubljena žena in gospodarica.




Knjigo priporočam za branje ljubiteljem romantike ter ljubiteljem humornih in lahkih zgodb. 

Mene je zmotila samo naslovnica. Na sliki vidimo žensko v obleki z naramnicami, ki stoji na travniku. Dogajanje v knjigi pa je pozimi. Pisateljica opisuje mrzlo zimo in sneg. Mislim, da je to napaka slovenske založbe. Tisti, ki pripravljajo naslovnice, verjetno niti ne preberejo knjige. Take stvari nas bralce zmotijo. Vsaj mene. Če je na naslovnici oseba, jo vedno primerjam z likom iz knjige. Tako, da tale naslovnica ni primerna za tole knjigo. 



AVTOR

JULIE GARWOOD je izredno priljubljena ameriška pisateljica. Prodanih je več kot 30 milijonov njenih knjig.


Kaj pa vi mislite o zgodovinskih romancah? Ali jih berete?
Love you all,
 Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar