torek, 13. april 2021

Kukalnica: Otroška knjižna zbirka KAJA

 


Čas je za novo objavo v rubriki Kukalnica. Tokrat bomo pokukali v otroško knjižno zbirko Kaja. Ali že poznate Kajo? To je deklica, ki bo razveseljevala otroke med 3. in 10. letom; pospremila jih bo v vrtec, šolo, k zobozdravniku, jih naučila pisati, računati, uporabljati kahlico ter še mnogo več.

Avtorica slikanice o Kaji Liane Schneider je nemškega rodu. Inspiracijo za nastanek je našla pri svoji hčerki. Knjige o Kaji so postale velika Evropska uspešnica saj je bilo prodanih več milijonov izvodov.


Zdaj je pa res že čas, da spoznamo Kajo.
Kaja živi v majhnem mestu in ima rojstni dan aprila. Njena najljubša barva je rdeča. Najraje je domačo pico in se sladka s čokoladnim sladoledom. Njena najljubša žival je maček Mau. Ko bo velika si želi postati veterinarka. V prostem času rada slika, bere, se vozi, rešuje detektivske primere in se druži s prijatelji. Kar precej navihana je tale deklica in mislim, da lahko veliko nauči naše malčke ali pa jim pomaga pri boljšem razumevanju in osvajanju tega sveta.

Pri založbi Družina je izšlo več knjig o Kaji. Razdelijo se glede na starost otrok in res vsi otroci do 10. leta lahko uživajo v Kajinih dogodivščinah.



Kaja v družbi najmlajših
slikanice mehke vezave (24 strani) so primerne za malčke od 3. do 6. leta

Kaja gre na kahlico
Kaja noče več nositi plenic. Zato skupaj z mamico izbereta kahlico. Seveda Kaji ne uspe, da bi šla vsakič pravočasno na kahlico. Toda oči in mami jo podpirata in spodbujata.

Kaja gre v vrtec
Tega se že dolgo veseli. Seveda je najprej vse novo, a Kaja hitro spozna druge otroke. Skupaj se igrajo, gradijo votlino, vzgojiteljica pa jim prebere zgodbo. In sploh ni hudo, ko mama odide.

Kaja in dojenček
Čudno- Kajina mama postaja čedalje bolj okrogla. Kajina družina bo dobila dojenčka! Knjižica, ki pripoveduje o Kaji, ki postane starejša sestra, je namenjena vsem edincem, pa tudi tistim, ki sorojence že imajo.

Kaja je jezna
So dnevi, ko gre preprosto vse narobe. Takšen dan doživi tudi Kaja. V vrtcu se po njeni sliki polije kozarec vode, raziskovalni kotiček je zaseden in najvišji stolp na svetu, ki sta ga zgradili z Julijo, se prevrne!... Kaji zavre.

Kaja obišče babico in dedka
Pri njiju je vse malo drugače. Diši drugače, hrana tekne drugače in tudi postelja je drugačna. Kajo obide domotožje. Toda tu sta vendar babica in dedek, zato bo konec tedna, ko bo prenočila drugje, sijajen.

Kaja peče palačinke
Mama ima rojstni dan in Kaja se je domislila presenečenja: naredila bo palačinke, za zraven pa sadno solato. Simon ji pomaga. Očka pazi, da ne gre kaj narobe. To bodo najslastnejše palačinke na svetu.

Kaja pri zobozdravniku
Kaja odkrije droben madež na zobu in mora k zobozdravnici. Najprej je malo razburjena, vendar jo očka pomiri, mama pa pospremi v ordinacijo. Poleg tega je zobozdravnica zares prijazna. Kaji razloži kako pravilno čistimo zobe in...

Kaja se uči plavati
Juhu! Kaji dovolijo, da obiskuje plavalni tečaj. Tam se uči, kako v vodi premikamo roke in noge, da ne potonemo. Kaji se zdi, da sploh ni tako preprosto, vendar ji uspe! Nauči se celo potapljati in z dna bazena prinesti obroč! To je zelo zabavno.


Kaja gre v šolo 
slikanice mehke vezave (24 strani) so primerne na malčke od 6. leta dalje

Igre in uganke za deževne dni
Slabo vreme in dolgčas? Ne s Kajo! Ta knjižica z ugankami, pobarvankami in drugimi praktičnimi vajami ponuja otrokom dejavnosti za številne deževne dni. Poleg številnih Kajinih motivov, ki jih otroci barvajo, so zraven tudi zabavne naloge, ki krepijo motorične sposobnosti.

Koliko je ura
Koliko minut je ena ura? In kdaj preskoči veliki kazalec na uri? Otroci neprestano radovedno gledajo na ure svojih staršev. Otroci s Kajo spoznavajo analogne in digitalne ure in kmalu si bodo lahko sami prebrali, čez koliko minut bo treba na kosilo.

Moja pobarvanka
Pobarvanka bo spodbudila čute vaših najmlajših in razvila njihove motorične sposobnosti. Prepričani smo, da bojo v Kajini družbi uživali.

Prvo računanje od 1 do 20
Dva plus tri, sedem minus pet in dvanajst plus tri, računanje s števili od ena do dvajset ni tako težko kot se sprva zdi, ugotavlja Kaja... In z veliko igrivih vaj je računanje res zabavno.

Učimo se pisati
S to knjigo se otroci skupaj s Kajo na igriv način pripravljajo na učenje črk. Igrive vaje za gibalni trening roke so otrokom zabavne in jih uspešno uvajajo v pisanje črk.

Učimo se številke
Knjiga predstavlja številke od 1 do 10. Jasno strukturirane naloge poleg številnih vaje za motorične sposobnosti pisanja, poglabljajo tisto kar ste se naučili na nežen in igriv način. Omogoča vam, da z otrokom enostavno vadite številke doma.


Kaja odrašča
slikanice trde vezave (32 strani) so primerne za malčke od 6. leta dalje

Kaja gre k zdravniku
Kaja gre k zdravniku, pa sploh ni bolna. Z mamo gresta na sistematski pregled. Mama in oče Kaji natančno razložita, kaj se bo tam zgodilo in skupaj se pripravijo na obisk pri zdravniku. Kajo na sistematskem pregledu izmerijo in stehtajo, nato se Kaja malo igra in odgovarja na številna vprašanja. Na koncu opravi zabaven preizkus sluha in dokaže, da ima sokolji vid. Obisk pri pediatru tako mine bliskovito.

Kaja gre v šolo
Kaja bo šla kmalu v šolo, juhej! Do takrat pa se zgodi marsikaj vznemirljivega: vpis v šolo, sistematski pregled pri otroškem zdravniku, nakup šolske torbe, peresnice, zvezkov in učbenikov v knjigarni... Najboljši pa je prvi šolski dan, ko Kaja spozna svojo razredničarko in svoje sošolce. Ko naposled le dočaka prvi šolski dan, je vse tisočkrat boljše, kot si je prvotno zamislila Kaja.

Kaja je jezna
So dnevi, ko gre preprosto vse narobe. Kaja doživi tudi tak dan: v vrtcu se kozarec vode razlije po njeni sliki in hlačah, raziskovalni kotiček je že zaseden, najvišji stolp na svetu, ki ga je zgradila z Julijo pa se prevrne! Tudi doma se občutki jeze nadaljujejo in Kaja si reče: "Dovolj je!" V njej vre. Naenkrat je polna jeze kot napihnjen balon. Ta slikanica pripoveduje, kako Kaji uspe vzpostaviti ravnovesje. Kaj in kdo ji pri tem pomaga, da se dan dobro konča.

Kaja ne more zaspati
Kako težko je včasih zaspati! To vedo vsi otroci! Zvečer mama in oče rečeta Kaji: "Sedaj je napočil čas za spanje." Toda saj Kaja sploh ni utrujena! Ker je ves dan deževalo, Kaja ni mogla ven, ampak se je igrala sama v stanovanju. In zdaj naj gre v posteljo? Saj sploh še ni utrujena. Kako naj Kaja zaspi? Poleg tega je Jakob še vedno buden, pa je veliko mlajši od nje. In povrhu vsega mami in očetu tudi ni treba spat! V tej slikanici je na občutljiv in ljubeč način razloženo, kako Kaji uspe končno zaspati.


Knjige o Kaji lahko kupite v spletni knjigarni Družina (povezava spodaj) ali pa v njihovih knjigarnah po Sloveniji.

POVEZAVA ZA NAKUP KNJIGE



Katera slikanica se bo najbolj prikupila vašemu malčku?
Veselo branje, Knjigoljubka Maja 

Ni komentarjev:

Objavite komentar