petek, 23. junij 2017

Summer Santa Goes Postal

Danes vam vsa vesela in z navdušenjem pišem tole objavo. Sodelovala sem v prvi mednarodni izmenjavi knjig in sem zelo zadovoljna z izidom in knjigami, ki sem jih dobila. Preden vam razložim vsebino paketa, naj razložim zakaj se gre.



Že lani v jesen sem na nekem blogu zasledila objavo o aplikaciji Litsy. Takoj sem jo preizkusila in nad njo sem zelo navdušena. Dobim veliko novih priporočil in mnenj o knjigah. Spoznala sem veliko zanimivih in prijaznih ljudi z vsega sveta. Vedno, ko brskam po Litsy-ju postanem dobre volje, dobim novo energijo in motivacijo. Ljudje tam so res prijazni ter polni dobre volje. Litsy je aplikacija (kot bi združil Goodreads in Instagram), namenjena ljubiteljem knjig. Njen slogan je Where books make friends (Kjer knjige najdejo prijatelje). Enako kot na Instagramu objaviš sliko, uporabiš hashtag #, označiš prijatelje, všečkaš ali komentiraš slike, dodaš sledilce... Izbereš lahko ali boš objavil review (recenzijo), quote (citat) ali blurb (opis). Poleg tega izbiraš knjigo, jo oceniš, dodaš na seznam prebranih knjig, ali pa označiš, da jo trenutno bereš. Skratka imaš neki pregled nad svojim bralnim stanjem. 😊 Na Litsy-ju potekajo tudi zanimivi mesečni izzivi, tagi, nagradne igre, knjižni partyji, bralni klubi, izmenjave knjig... Sama sem kar nekaj časa spremljala objave ostalih in končno sem se odločila, da sodelujem.



Na leto potekajo štiri izmenjave. Jaz sem sodelovala v poletni, ki je imela naslov Summer Santa Goes Postal. V aprilu smo se lahko prijavili in imeli čas nekje do konca maja, da pošljemo svoj paket. Pogoji so bili sledeči: poslati moraš 2 ali 3 knjige (lahko sta tudi rabljeni, izbira je tvoja) in dodaš dodatke po svoji volji (lahko so povezani s knjigami, ni pa nujno). Preden pošlješ paket, objaviš sliko paketa na Litsy. Enako narediš, ko prejmeš svoj paket. Pri objavi smo uporabili #SummerSantaGoesPostal in #SummerSolsticeBookExchange. Vendar paketa ne odpreš takoj! Počakati smo morali do 21.6.2017 do polnoči. Takrat si paket lahko odprl, objavil sliko na Litsy in se zahvalil svojemu pošiljatelju. 
Da lažje izbereš knjige svojega obdarovanca, dobiš na email informacije (poleg naslova seveda) katere žanre rad bere, katere ne mara brati, katere so njegove najljubše knjige, kateri so njegovi najljubši pisatelji...Dobiš tudi povezavo do njegovega Goodreads profila, da vidiš katere knjige je že prebral/a. Te pa opozorijo, da posodobi listo prebranih knjig tudi na Litsy-ju.
Skupaj je bilo čez štiristo udeležencev. Uspešnost pa je bila 98%, kar pokaže dober odziv. Priznam, da sem bila malo v dvomih ali bom paket dobila.

Moj paket je prišel sredi maja iz Danske. Zato sem ga en mesec gledala in se upirala skušnjavi, da ga odprem. 😊 Moja pošiljateljica je bila tako skrivnostna, da na paket ni napisala svojega vzdevka, ki ga uporablja na Litsy-ju. Se je pa zelo potrudila in zavila izdelke v črno bel papir. Bilo mi je kar hudo, ko sem ga morala strgati. Ampak bila sem tudi zelo radovedna kaj se skriva notri. 😊 



Najprej sem odprla večje, ker sem predvidevala, da so notri knjige. In to me je tudi najbolj zanimalo. Dobila sem tri mehke izdaje (paperback). Najbolj sem se razveselila Heartless pisateljice Marisse Meyer (založba Macmillian Children's Book 2017, London), o kateri sem slišala same izvrstne komentarje. Gre za YA fantazijski roman (ki je moj najljubši žanr). Druga knjiga je Pride and Prejudice od Jane Austen (založba Penguin 2012, London). Klasiko sem prebrala že pred leti, seveda slovenski izvod. Z veseljem jo preberem ponovno, še z večjim veseljem pa v angleški izdaji. Tretja knjiga pa je Eleanor & Park od pisatelja Rainbow Rowell (založba Orion Books 2013, London). Gre za YA romantično zgodbo, ki je leta 2013 prejela Goodreads nagrado za najboljši mladinski roman. Nisem sigurna ali je prevedena v slovenščino, mislim, da je nekaj knjig od Rowella prevedla Mladinska knjiga, vendar ne vem točno katere. Če ste že brali Heartless in Eleanor & Park, mi pustite svoje mnenje v komentarju.



Pojdimo še k ostalim stvarem. V paketu je bila tudi mini voščilnica v beli barvi. Na njej je verz:
Let us be grateful to people who make us happy, they are the charming gardeners who make our souls blossom. Thank you.
-Marcel Proust
V voščilnici je posvetilo z željami in pozdravi moje pošiljateljice. Spravila jo bom za spomin, na mojo prvo mednarodno izmenjavo knjig. 
Tale roza zadeva z zlatimi pikami je črtni zvezek. Razmaki črt so malo ožji kot v običajnih zvezkih. Zvezek je narejen na Danskem, oblikoval ga je Søstrene Grene (piše na zadnji strani). Zraven so bili še tile mini kovinski kazalniki. Podobne sem že imela. Uporabljala jih bom v rokovniku in ostalih zvezkih kamor si delam zapiske.



V paketu je bilo tudi nekaj sladkega, malo za popiti in malo za pojesti, kot je v pismu omenila pošiljateljica.😊 Prvič sem videla vročo čokolado GNAW. Gre za čokolado na leseni palčki. Notri so bila navodila v angleščini. Mleko segreješ v mikrovalovki, postaviš notri palčko in pustiš stati, da se raztopi. Občasno lahko premešaš. Zraven so bile sladkorne penice, ki pa jih nisem uporabila, saj je bila čokolada zelo sladka, kar preveč za moj okus. Bila je srednje gosta. 
ANNA & CLARAS so trdi bonboni črne barve. Sama nisem ravno ljubiteljica trdih bonbonov, zato sem poizkusila samo enega. Niso se mi zdeli nič posebnega.
Raspberry & Blueberry Arctic Paws Bear so suhe maline in borovnice razrezane v obliki medvedjih šap. Okus je bil podoben, kot pri nas. Dodan je sladkor, zato pridejo dosti preveč sladke in se lepijo na prste.



Za konec vam izdam še vsebino mojega paketa (vidite jo tudi na spodnji sliki), ki je potoval na Škotsko v Edinburgh.
-Poor Little Bitch Girly by Jackie Collins
-Damocles by S.G. Redling
-Jason and Medea by Apollonius of Rhodes
-razglednica Šmarjeških Toplic
-knjižna kazalka The best friend in the world
-knjižna kazalka Vreži znamenje knjigarne Felix
-mini blokec Smiley World
-maska za obraz za piling kože
-tester Avon šminke Melon creamy
-vijoličen svinčnik HB
-sadni bonboni Sugarland
-barcaffe Black'n'easy
-čajne vrečke 1001 cvet (jagodna harmonija, gozdne skrivnosti, babičin čaj)





Ali ste kdaj sodelovali v izmenjavi knjig?
Knjigoljubka Maja

4 komentarji:

  1. Dober izbor :) Eleanor&Park sem prebrala že par mesecev nazaj.
    https://sepet-med-nama.blogspot.si/2016/02/eleanor-in-park-mladinski-roman.html
    Želim Vam lepo poletje, s knjigo med prsti... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni Alenka in hvala za vaš komentar. Sem prebrala vašo recenzijo in zdaj si še toliko bolj želim prebrati tole knjigo. Odlično ste zapisali :) In zdaj sem našla še en super knjižni blog!

      Izbriši
  2. O, tole pa izgleda super zadeva. Nisem se slisala za tako izmenjavo. Tako, da mi je tokrat zares zares zal, da je moje znanje Anglescine tako slabo. Uzivaj ob branju!

    OdgovoriIzbriši