nedelja, 2. april 2017

WINTERSONG

Originalen naslov: Wintersong
Avtor: S. Jae-Jones
Prevod: /
Založba: Titan books, ePub edition 2017 (e-knjiga)
Ocena: 3 ★★★
Kategorija: fantazija (fantasy), mladinski roman (young adult), paranormalna romantika (paranormal romance)
Glavni liki: Liesl, Goblin King, Käthe, Josef, Thistle, Twig, Lorelei, Constanze
Kraj dogajanja: Salzburg

GOODREADS








OPIS

Vse svoje življenje je devetnajstletna Liesl poslušala zgodbe o lepem in skrivnostnem škratu Goblinu Kingu. On je gospodar Michiefa, vladar Podzemlja in muza razne glasbene spremljave. Liesl pomaga svoji družini pri vodenju družinskih poslov, vendar sanja in fantazira o Goblinu Kingu.

Ko njeno sestro Käthe ugrabi škrat, se Liesl odpravi na potovanje v njegovo deželo, da bi rešila in pripeljala sestro nazaj. Goblin King za izpustitev Käthe zahteva svojo ceno. Življenje device mora biti odvzeto v skladu s starimi zakoni. Življenje za življenje, pravi. Brez žrtvovanja nič ne raste. Brez smrti ne more biti ponovnega rojstva. V zameno za svobodo svoje sestre Liesl ponudi sebe v zakon z Goblinom Kingom. 

V Podzemlju Liesl odkrije, da jo Goblin King navdihuje nad glasbo, fizično in čustveno. Medtem, ko njen talent cveti, življenje v Liesl izginja proč. Ceno je plačala in postala škratova nevesta. Ko sta si čedalje bližje, morata ugotoviti kaj želita žrtvovati: svoje življenje, svojo glasbo ali konec sveta.



MNENJE IN VTISI

Knjigo sem morala prebrat, ker so jo na veliko reklamirali. Po instagramu so krožile njene fotografije, ki so me premamile predvsem zaradi lepe naslovnice. Potem je to še YA fantazijski žanr, ki je moj najljubši. Enostavno sem jo morala prebrat. Zgodba ima dobro idejo, zanimiv motiv, vendar je zame premalo dogodivščin. Zato jo uvršam pod povprečno branje. Čeprav ima na GR-ju mešane odzive. Veliko bralcev jo je pohvalilo. Sama sem pogrešala več avanture in dogajanja. Določeni odlomki so dolgočasni, določeni odlični. Avtorica bi morala malo bolj dodelati zgodbo.



V glavni vlogi spremljamo Liesl. Njena družina se ukvarja z glasbo. Liesl igra violino in flavto, in tudi piše glasbo. Vendar je njen talent skrit za zidovi njene družine ter za njenim mlajšim bratom Josefom, za katerega upajo, da bo postal velik glasbenik. Ampak Liesl je skromna deklica, ki se je sprijaznila s svojo usodo. Vidi se, da je zaradi tega nesrečna, ampak srečna za ostale člane družine. 



Liesl je rasla ob legendi o škratu Goblin Kingu. Legenda pravi, da je škrat kralj Podzemlja in vsako leto na praznik ''Zadnja noč v letu'' (The last night of the year) si poišče nevesto. Ampak je to res samo legenda? Ali škrat res obstaja? To se je spraševala tudi Liesl. Babica Constanze ji je stalno pripovedovala zgodbice o škratu. Liesl jih je tako zavzeto poslušala, da si je želela, da bi Goblin King zares obstajal.



Pride trenutek, ko se škrat res pokaže Liesl. Kmalu za tem izgine njena sestra Käthe. Odloči se, da bo žrtvovala svojo glasbo in rešila sestro. Tako se odpravi v Podzemlje. Vendar ni tako enostavno kot se sliši. Goblin King se je želel igrati igrico ''Kdor najde ta dobi''. Vendar je goljufal ter uporabljal čarovnijo in zvijače. Liesl pa ni obupala. Vztrajala je naprej. Obljubila mu je, da se z njim poroči, če izpusti Käthe.



Po poroki je bila Liesl osamljena. Goblin King se ji ni posvečal tako, kot je upala. Preživela je več časa s škratovkami kot z možem. Ta del mi je bil dolgočasen. Liesl ne ve kaj bi sama s sabo. Počuti se svobodno, končno lahko izkoristi in pokaže svoj talent. Ne živi več v senci svojega brata. Vendar ne more. Osamljena je, ker nima zaupnikov, prijateljev, družine. Želi si, da bi se je mož dotaknil, vendar jo zavrača. Največ časa je preživela v sobi in razmišljala o svoji družini. Najbolj pogreša Josefa. Prav čutiš to osamljeno Liesl in sočustvuješ z njo. Pisateljica bi tukaj lahko zgodbo drugače sestavila. Lahko bi opisala raziskovanje v Podzemlju in podzemni svet. Namesto, da je Liesl toliko razmišljala, bi lahko odkrivala veliko bolj ta njej neznani svet. Tukaj bi lahko zgodba pridobila na dogodivščini in fantaziji. Sicer nekaj malega izvemo o Podzemlju, ampak lahko bi bilo več. Tudi konec zgodbe ni bil po mojem okusu. Sicer izvemo kdo je Goblin King v resnici. Ampak ali nas to sploh zanima? Res je, da je Liesl zanimalo. Saj ga je večkrat vprašala in vedno se je tako izgovoril, da meni ni postalo več pomembno. Pa tudi razkritje zame ni bilo presenečenje.



Naj se osredotočim na lika. Se mi zdi, da je v vsakem nekaj manjkalo. Liesl se je najprej skrivala v ozadju družine. Ko je končno svobodna, pa je bila osamljena. Nikoli ni bila popolnoma zadovoljna s tistim kar ima. Delovala mi je zmedeno. Po eni strani si je zelo želela spoznati Goblin Kinga, po drugi pa ni želela preveč vrtati vanj.
Goblin King je bil skrivnosten. O njem izvemo malo. Ko pisateljica nakaže, da bomo dobili neke informacije, pa jih kmalu zaključi. To me je jezilo. Na koncu si nisem več želela vedeti. Enako skrivnostna je pisateljica z Lorelei. O njej izvemo samo, da je najlepše bitje kar jih je Liesl kdaj videla. In da ni škratovka. Kakšne veze pa ima s Podzemljem in Goblinom? Zakaj sploh omenjat nekoga, če zadevi ne pridemo do dna? Knjiga ima en kup pomanjkljivosti, določene dele pa bi lahko iztrgali ven. Vsaj po mojem mnenju.


Najbolj zanimiva lika sta mi bili škratovki Thristle in Twig. Oni sta skrbeli za Liesl, bili sta neke vrste njeni služabnici. Škratje so rojeni, da služijo (vsaj v tej zgodbi). Ena je Liesl oboževala in je vse počela z veseljem. Druga jo je sovražila in imela vedno neke brezzvezne pripombe. Bili sta zelo klepetavi in tako sta izdali kakšno skrivnost Liesl. Liesl ju je včasih komaj prenašala in sta ji šli res na živce, spet drugič je bila vesele njune družbe. Včasih je nanju gledala kot na prijateljici, včasih kot na sovražnici. Meni sta se na momente zdeli smešni. Preko škratovk je Liesl izvedela, da besedi ''I wish'' (želim si) imajo v Podzemlju velik pomen. Noben škrat se ne more upreti tvoji želji in ko izrečeš ti besedi, je za njih ukaz. Liesl je kar znala to izkoristiti. Željo pa ni izkoristila samo pri škratovkah, ampak tudi možu. 😊 Tudi Liesl je bila zvita, ne samo Goblin King.



Knjiga naj bi bila retelling zgodbe Labirint. Vendar jaz Labirinta nisem brala in je ne poznam. Niti nisem gledala filma. Tako, da to boste morali sami presodit, če vas seveda zanimajo podobnosti. Vam pa povem, da ima knjiga veliko lepih citatov. Nekaj jih delim z vami v objavi. 



Današnja objava je v sodelovanju s srbsko blogerko Ivano. V marcu sva obe prebrali e-knjigo Wintersong. Njeno mnenje si lahko preberete na njenem blogu The stuff dreams are made of (KLIK tukaj). Recenzijo je združila skupaj z ostalimi knjigami, ki jih je prebrala v marcu. Jaz jo redno spremljam in njene recenzije so odlične. 
Ivana jaz se ti iskreno zahvaljujem za sodelovanje. Bilo mi je v čast in upam, da bova v prihodnosti še sodelovali. 


AVTOR

S. JAE-JONES  je ameriška pisateljica rojena v Los Angelesu, trenutno pa živi v New Yorku. Prijatelji jo kličejo JJ. Je umetnica in adrenalinska navdušenka. V prostem času pleza po gorah, skače s padalom, fotografira, riše in sprehaja svojega psa. Wintersong je njena prva knjiga, ki jo boste vzljubili ljubitelji Labirinta in Lepotice in zveri.  Pisateljico lahko spremljate na strani sjaejones.com. Poleg njene knjige boste našli tudi njen blog, kjer so vsi zapisi o nastanku knjige,kje je dobila motivacijo, navdih...in podobno.

Če vas zanima kako si je glavne like zamislila pisateljica kliknite tukaj.


Nekomu izmed vas pa podarim e-knjigo Wintersong. Če jo želite prebrati, izpolnite podatke spodaj na koncu objave. Čas imate do vključnu 12.aprila 2017. Nagrajenka/nagrajenec bo izžreban in obveščen/a po emailu. Srečno!


Ste prebrali knjigo? Kakšno pa je vaše mnenje o njej?
Fantazijski pozdrav od Knjigoljubke Maje

Ni komentarjev:

Objavite komentar