četrtek, 12. januar 2017

EVERYTHING WE EVER WANTED

Originalen naslov: Everything we ever wanted
Avtor: Sara Shepard
Založba: Harper Collins 2011 (352 strani, e-knjiga)
Ocena: 2,5 
Kategorija: ženski roman (womens fiction- chick lit), romantika (romance), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Joanna, Sylvie, Charles, Scott
Kraj dogajanja: ZDA

GOODREADS










OPIS

Družinski roman o sanjah, lažeh in zblodi. Everything we ever wanted se začne s telefonskim klicem. Sylvie, pred kratkim ovdovela mati dveh odraslih otrok, prejme klic ravnatelja šole. Telefonski klic v nedeljo zvečer redko prinaša dobre novice. Šolo je ustanovil njen dedek in ona je podedovala vse: ugled, šolo in staro družinsko hišo. Njen sin je vključen v škandal, ki spremeni družino v kaos. Sylvie mora izbirati med družinsko zapuščino in sinom.


MNENJE IN VTISI

To je moja prva e-knjiga. Ja tudi jaz sem začela posegati po e-knjigah.😊 Priznam, da imam raje fizične knjige v rokah. Rada jo primem in listam. Ampak občasno bo treba tudi po e-knjigah pograbit. V slovenščino ni vseh prevedenih, angleške pa so veliko lažje in preprostejše dostopne kot e-knjige. Zaenkrat berem na tablici in telefonu. Če želite vedeti katere aplikacije uporabljam za branje, pa mi sporočite v komentar in naredim tudi na to temo objavo. Z e-bralnikom bom zaenkrat še počakala. Če pa ga nabavim, vas o tem obvestim. No pa pojdimo zdaj na knjigo Everything we ever wanted.

Knjigo sem našla na Goodreadsu. Imela je različna mnenja, veliko tudi negativnih. Vendar me je pritegnil opis knjige, da sem si jo želela prebrati. Nisem bila ravno zadovoljna z njo. Sestavljena je iz dveh delov. Prvi del je kar dolgočasen. Se mi je zelo vleku. Drugi del je malo boljši in veliko bolj zanimiv. Sploh ker se počasi začne razpletati. 



V knjigi spoznamo družino Bates-McAllister. Mama Sylvie je po Batesovih podedovala kolidž, hišo in ugled. So znana in slavna podjetna družina. Sylvie je mama dveh sinov, Charlesa in posvojenega Scotta. Spoznamo pa tudi Charlesovo ženo Joanno in nekaj malega o očetu Jamesu.
Moti me, da zgodbo pripoveduje neka tretja oseba. Zaradi tega sem se tudi veliko težje vključila v zgodbo. Ta oseba pripoveduje vsako poglavje o drugem družinskem članu. Pa še skače iz sedanjosti v preteklost (nekaj dni nazaj, nekaj mesecev nazaj, nekaj let nazaj...). Kar malo sem se zmedla in nisem vedela kje se trenutno nahajamo 😊

Zgodba se začne, ko Sylvie prejme telefonski klic od ravnatelja šole. Scott naj bi bil glavni osumljenec za umor dijaka, ki ga je treniral. Nekateri verjamejo, da je nedolžen, nekateri, da je kriv. Zanimivo, da se potem nekaj časa še omenja umor, potem pa kar nič več. Edino na koncu zelo na kratko, ko izvemo kaj je bilo. Čez celo zgodbo se dogaja družinska drama, med tem kdo komu zaupa in verjame, ter pretekli dogodki v družini. Do konca, dokler ni umor ponovno omenjen, kar pozabiš, da se je zgodil. Ne vem kaj je pisateljica mislila s tem. Mogoče pa ga je dodala v roman bolj za zanimivost😊



Od likov se mi je najbolj vtisnila v spomin Joanna. Delovala mi je rahlo zmedena ženska, ki ima vse ampak še vedno ni zadovoljna. V najstniških letih je zbirala članke, intervjuje, slike...o družini Bates-McAllister. Bila je kar obsedena z njimi. Hotela je postati del družine. Potem pa spozna Charlesa, ga začne osvajati, hodi z njim in se poroči. Želja se ji je uresničila. Vendar Joanna ni bila ravno srečna.



Sylvie ni bila zadovoljna s snaho. Joanna je sumila, da ji Charles ni povedal vsega, da ji ni vse zaupal. Mislila je, da Charles več zaupa mami in prijateljem kot njej. Zato je delala napake, ki so ogrožale njen zakon. Ni mu popolnoma zaupala in prikrivala mu je določene stvari. Ko ga je videla v restavraciji s prijatelji, se je delala, da ga ne opazi. Ko pa je s svojo družbo pristopil k njej, se je delala, da ga ni videla in ga osramotila. S tem se mi je zamerila. Ni storila prav. Charles jo je imel res rad in ji je bil zvest. Malo je bil zmeden zaradi družinske afere in si je želel Joannino oporo, vendar je bila ona nesposobna, da bi ga tolažila. Charles večkrat pomisli na bivšo, ker sta imela nerešene zadeve iz preteklosti. Vendar je ljubil Joanno in ni obžaloval poroke z njo. Hotel ji je stati ob strani v vsakem trenutku, vendar ga je Joanna sama odrinila stran.



Zanimiv lik je tudi Scott. Je črnec, ki ga je posvojila bela družina. Z bratom Charlesom se nista ravno ujela. Nista imela pravega bratskega odnosa, med njima je vladala neka napetost. Sylvie je imela oba sinova enako rada in ni delala razlik med njima. Pisateljica jo prikaže dobro, ljubečo in skrbno mamo. Vendar mora še vedno paziti na ugled družine. 
Scott goji čustva do bratove žene Joanne. Predstavljen je kot čedni mladenič, osebni trener v dobri formi. Ženske ga obletavajo, vendar se ne zanima za nobeno. Scott mi je bil še najbolj všeč in vesela sem, da doživi srečen konec, najde sorodno dušo in hišo svojih pravih staršev.

V knjigi je še polno drugih družinskih zapletov. Nekaj sem vam jih razkrila, nekaj jih boste morali pa sami, če jih želite izvedeti. Če vas je zgodba pritegnila, jo lahko preberete. Ne priporočam pa je. Nekatere zadeve notri se dosti vlečejo in te vmes kar mine, da bi še bral. Ampak jaz sem vztrajala, saj sem hotela, da prvo e-knjigo preberem do konca😊 in seveda sem knjigo želela še uvrstiti v bralni izziv.



Kljub temu pa ima knjiga tudi lepe citate. Nekaj sem jih izbrala in jih vidite v objavi.


AVTOR

SARA SHEPARD je diplomirala na newyorški univerzi. Je avtorica dveh najboljše prodajanih zbirk za mlade Pretty little liars in The lying game, po katerih so posneli tudi televizijsko serijo. Največ knjig je napisala za mladino, nekaj pa tudi za odrasle. Trenutno živi v Filadelfiji z možem in svojimi psi.



Ali ste že prebrali kakšno e-knjigo? Se spomnite katera je bila vaša prva e-knjiga?
Veliko branja vam želi Knjigoljubka Maja




2 komentarja:

  1. Pročitala sam samo nekoliko e-knjiga kad ih nisam mogla nabaviti u tiskanom obliku. Radilo se o M. Jergoviću. Moram priznati da doživljaj nije isti kao kad se knjiga ima u ruci, iako želim kupiti e-čitač. Čestitam na lijepoj i iskrenoj recenziji.��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala! I meni doživljaj nije isti. Kad imaš knjigu u ruci je neki poseban osječaj, kojek e-knjiga ne može dati.

      Izbriši