sreda, 23. november 2016

PET DNI V PARIZU

Originalen naslov: Five days in Paris
Avtor: Danielle Steel
Prevod: Pet dni v Parizu
Založba: Mladinska knjiga 2000 (211 strani, trda vezava)
Prevedla: Tatjana Lesjak
Ocena: 3 ★★★
Kategorija: romantika (romance), ženski roman (womens fiction-chick lit)
Glavni liki: Peter Haskell, Olivia Thatcher
Kraj dogajanja: Pariz, Francija

GOODREADS

OPIS

V Parizu se po naključju srečata predsednik farmacevtskega podjetja Peter Haskel in žena znanega senatorja Olivia Thatcher. Oba sta predana svojima zakoncema in družini, vendar se srečata v trenutku, ko sta oba na razpotju. V Parizu imata na voljo pet dni, toda njuni življenji po tem srečanju nista več tisto, kar sta bili. Vse v kar sta nekoč verjela je na kocki.


MNENJE IN VTISI

V Parizu sta se srečala farmacevtski znanstvenik Peter in senatorjeva žena Olivia. Oba sta nesrečna v zakonu in v Pariz sta prišla po službeni dolžnosti. V petih dneh se spoznata in zaljubita. Vrneta se v svoja življenja, vendar ta niso več ista kot pred Parizom.
Oba glavna lika imata svoji zgodbi. Ti izvemo vmes med sedanjostjo. Peter in Olivia drug v drugemu najdeta lastnosti, ki jih pogrešata v svojem zakonskem partnerju. To ju tudi poveže skupaj.  Znata prisluhniti drug drugemu in v tako malem času se zelo dobro spoznata. 

Peter svoji ženi Kate ne more povedati, kaj ga muči, ne more ji zaupati, ker ona vse takoj pove svojemu očetu. Ni pa Petru nikoli dovolila stike s svojimi domačimi (verjetno zato, ker so bili revnejši in so prihajali s podeželja). Peter se je v Kate zaljubil med študijem. Ona mu je dolgo časa prekrivala, da je hčerka znanega bogatega farmacevta. S takim obnašanjem se mi je Kate zamerila. Do Petra je bila zelo nesramna. Če je resnično ljubila svojega moža, bi se lahko malo bolj postavila za njega in ga podpirala tako pri delu kot doma.



Olivia pa za svojega moža Andyja sploh ne obstaja več. Andy jo samo izkorišča, ker meni, da politik ne sme biti ločen. Spremljati ga mora na vseh političnih prireditvah, čeprav jo to ne veseli. Andy pa jo izsiljuje.
Olivia in Peter svoje zgodbe nista mogla zaupati nikomur. Ko se srečata kot dva neznanca, ki nujno potrebujeta pogovor, si izpovesta vse. Čutita, da si lahko zaupata.

Zanimivo mi je tudi Petrovo delo. Peter skupaj s tastom Frankom vodi farmacevtsko podjetje. Na trg naj bi prišlo novo zdravilo za zdravljenje raka. Raziskave so potrdile, da zdravilo še ni primerno, treba ga je še izpopolniti. Vendar Frank sili Petra, da mora zdravilo predstaviti javnosti in ga poslati na trg. Kljub temu, da lahko bolnike ubije namesto ozdravi. Kate se pri tem postavi na Frankovo stran. Tukaj sta se mi oba, Frank in Kate, zamerila. Peter je ob tem zelo trpel, ker ni vedel kaj narediti. Razum mu je govoril nekaj, družina pa drugo. Na koncu se je odločil za zdravje ljudi, čeprav je pri tem izgubil ženo, otroke in delo. Tukaj se pokaže Petrovo veliko srce.



To je moja prva prebrana knjiga od Danielle Steel. vem, da ima pisateljica že ogromno knjig. Enostavno nisem še naletela na njene knjige. Teta jo izjemno hvali in je navdušena nad njenimi knjigami. Zato sem se odločila prebrati eno njeno. Mogoče pa nekoč preberem še kdaj kakšno njeno.😉

AVTOR

DANIELLE STEEL je priljubljena svetovno znana pisateljica ljubezenskih romanov. Od leta 1981 so njene knjige stalnica na lestvici najbolj prodajanih knjig New York Times Bestseller. Po 21 njenih romanih so posneli film. Danielle je svojo prvo knjigo napisala pri devetnajstih letih.




Pa vi bralci, ali ste že prebrali kakšno knjigo od Danielle Steel? Mi kakšno priporočate?
Zaljubljen pozdrav od Knjigoljubke 😍


Ni komentarjev:

Objavite komentar