četrtek, 9. januar 2020

PRIDE AND PREJUDICE AND MISTLETOE


Originalen naslov: Pride and Prejudice and Mistletoe
Avtor: Melissa de la Cruz
Prevod: /
Založba: Hodder & Stoughton 2017 (225 strani, mehka vezava)
Ilustracija naslovnice: Robyn Neild
Ocena: 4 ★★
Kategorija: romantika (romance), sodobna romantika (contemporary romance)
Glavni liki: Darcy, Luke, Carl, Charlotte, Mr. Fitzwilliam, Mrs. Fitzwilliam, Bingley, Jim
Kraj dogajanja: Pemberley, New York

OPIS


Darcy Fitzwilliam preprosto ni imela časa, da bi se zaljubila. Ampak ta božič bo poljub pod omelo spremenil vse...

Kot partnerka glavnega sklada v New Yorku, ima Darcy resno razmerje samo s svojim službenim mobitelom.
Resnica je, da je preveč zaposlena s svojo uspešnostjo in služenjem denarja, da bi imela čas za romantiko in božično vzdušje.

Letos za praznike prihaja Darcy domov v Pemberley v Ohio. Tam naleti na svojega soseda in srednješolskega sovražnika Luka Benetta, najstarejšega od petih trmastih bratov. Ko se Darcyna mržnja do Luka ponovno odpre, se prikaže tudi močna seksualna kemija...opazijo se iskrice. A se lahko Darcy zaljubi? Ali bo njena prevzetnost in Lukova pristranost proti mestnim dekletom stala njima na poti?

Sijoča pripoved napisana po Prevzetnost in Pristranost bo ogrela vaše srce skozi božični čas.


MNENJE IN VTISI


Zadnja knjiga, ki sem jo prebrala v letu 2019 je bila romantična božična zgodba, sodobna božična različica klasike Prevzetnost in Pristranost. Tukaj je Darcy glavni ženski lik, ki ima vse. Denar, uspešno kariero, stanovanje v New Yorku... Vendar še vedno ni popolnoma srečna, pravi, da ji nekaj manjka. Po osmih letih se za božič vrne domov v svoj rojstni kraj Pemberley k svoji družini. Tam ponovno vidi svoje prijatelje in sošolce iz srednje šole. Seveda izkoristi čas za druženje z njimi in svojo družino. Prikaže se tudi Carl, s katerim imata ali pa sta imela zapleteno oziroma bolj odprto razmerje, vsaj tako meni Darcy. Carl pa postavi ultimat naj se končno odloči in zresni.

Na Fitzwilliamsonovi božični zabavi Darcy malo preglobogo pogleda v kozarec in se znajde pod omelo skupaj s postavnim fantom. Če dva stojita pod omelo pa veste, da sledi poljub. Darcy se tako znajde na razpotju med dvema moškima, med kariero in družinskim podjetjem, med New Yorkom in Pemberleyem... Njene odločitve bodo vplivale na njeno nadaljno življenje.



Darcy je bila po svoje malo smešna, po drugi strani pa zmedena. Včasih sem jo težko prebrala. V zasebnem življenju ni boila dovolj odločna. Za svojo kariero je vedno naredila vse, se pravilno odločila in bila uspešna v svojem poslu. Kar se tiče zasebno pa pravo nasprotje. Končno spozna, da denar in kariera nista vse v življenju in le odpre svoje srce. Vendar ne ve ali ga je odprla pravemu.

Tole je bila zabavna zgodba, idealna za branje v božičnem času. Omenjenih je veliko božičnih običajev, tradicij in dogodkov. Nekateri pri nas niso znani in so mi bili ravno zato toliko bolj zanimivi. Motilo me je edino pripovedovanje tretje osebe, saj se v tem primeru težje vživim v junake. Je pa knjiga napisana kot lahkotno branje, kar mi je bilo v boljšo pomoč. Ustvarila sem kolaž fotografij, ki spominjajo na celotno zgodbo (glej sliko zgoraj).

Če iščete ideje za branje konec leta, jo kar dajte na seznam.

POVEZAVA ZA NAKUP KNJIGE



FILM

Kategorija: romantika
Čas trajanja: 1 h 22 min
Režija: Don McBrearty
Igralci: Lacey Chabert (Darcy), Brendan Penny (Luke)
Kraj dogajanja: Pemberley
Datum izida: 23. november 2018
Moja ocena: 3 ★



Po knjigi je bil posnet tudi film. Dostopen je na HBO in HBO GO, če ga želite pogledati. Mene je razočaral, ker je čisto drugačen od knjige. Vse so spremenili. Ostala so samo imena likov, vrnitev Darcy v rojstni kraj in srečanje starih prijateljev. Celo nekaj oseb so izpustili. Drugi zapleti, drugi dogodki, druge tradicije... To me je zelo razjezilo. Kot da gledam čisto drugačen film. Gre za povprečno božično romanco. Mislim, da bi bil veliko boljši, če bi se držali zgodbe iz knjige.


AVTOR


MELISA DE LA CRUZ je najbolj prodajana pisateljica mnogih kritično pohvaljenih ter nagrajenih romanov za bralce vseh starosti in urednica navdihujoče antologije resničnih zgodb Because I Was a Girl. Odraščala je v Manili in se s svojo družino preselila v San Francisco, kjer je končala srednjo šolo. Na univerzi Columbia je vpisala zgodovino umetnosti in angleščino. Melissa de la Cruz prebiva v Los Angelesu in Palm Springsu s svojim možem in hčerko.

Melisso lahko najdete na:
FACEBOOK      INSTAGRAM      GOODREADS      TWITTER      WEBSITE      AMAZON


Kaj ste pa vi brali med prazniki?
Lep pozdrav, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar