sreda, 24. maj 2017

TALISMAN

Originalen naslov: The lucky one
Avtor: Nicholas Sparks
Prevod: Talisman
Založba: Učila International 2012 (343 strani, trda vezava)
Prevedel: Jernej Zoran
Ocena: 3 ★★★
Kategorija: romantika (romance), ženski roman (womens fiction), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Logan Thibault, Beth (Elizabeth), Keith Clayton, Ben, Nana, pes Zevs
Kraj dogajanja: Hampton, North Carolina (ZDA)

GOODREADS






OPIS

Ameriški marinec med misijo v Iraku najde fotografijo neznane ženske, za katero se sčasoma začne verjeti, da mu je večkrat rešila življenje na bojišču. Po vrnitvi domov se odloči poiskati skrivnostno žensko s fotografije, da bi se ji zahvalil za srečo, ki mu jo je prinašala. Prepešači dolgo pot iz Kolorada do Severne Karoline in jo najde v majhnem mestecu Hampton. Sprva se upira skušnjavi, ko pa jo bolje spozna, hvaležnost preraste v ljubezen, vendar pa mu njen ljubosumni bivši mož in skrivnost o talismanu ne dasta miru... Mu bo uspelo v njeno življenje vrniti pogum in vero v ljubezen?


MNENJE IN VTISI

Talisman je romantična zgodba. Mene ni ravno prepričala. Do sedaj mi je bila všeč samo ena Sparksova knjiga in to je Varno zavetje. Zgleda, da mi njegov stil pisanja ne odgovarja. Mogoče mu nekoč še dam priložnost. 😊 So pa zato filmi posneti po njegovih knjigah odlični. 
Zgodbo spremljamo skozi oči treh oseb. Pripovedovalci so Thibault, Beth in Clayton.



Logan Thibault je marinec. Ko na misiji v Iraku na tleh najde sliko mlade ženske, preživi vsak bombni napad. Edini je, ki mu vedno nekako uspe preživeti. Sliko ima pri sebi še potem, ko se vrne v svojo domovino. Njegov prijatelj Viktor ga preprečuje, da je slika njegov talisman in da mora poiskati žensko na sliki. Ko med ribarjenjem pride do nesreče, Viktor umre, Logan preživi. Takrat razmišlja o Viktorjevih besedah in se odloči, da poišče dekle, da poišče Elizabeth. Prepešači pot iz Kolorada v Hampton skupaj s psom Zevsom. Tam najde dekle Beth. Postane njen uslužbenec, njen prijatelj, prijatelj njenega sina in njen ljubimec. Da pa pravljica ne bo preveč srečna, je tu še njen bivši, ki je policist in jima malo ponagaja. Sliši se zanimivo. 



Polovica knjige je bilo bolj nakladanje kot dogajanje. Nekako mi ni šla. Njuni ljubezenski odlomki so dobro opisani. Zaradi teh dam oceno tri, drugače bi dala manj. Vojna tematika (Loganovo razmišljanje in spomini iz Iraka) je žalostna. Všeč mi je bilo, da so v zgodbi psi. Sama sem ljubiteljica psov. Doma imam malega kosmatinca, ki mi zelo veliko pomeni. Knjižni liki, ki so ljubitelji živali so vedno moji najljubši. V knjigi Talisman tudi Zevs Loganu pomeni vse. Nanj se navežeta tudi Beth in Ben. Veliko se družijo in ukvarjajo s psom. To v romanih ni tako pogosto, zato sem bila zadovoljna, da je Sparks tudi psu posvetil posebno mesto. Poleg tega še Beth vodi zavetišče oz. bolj hotel za pse. Logan se zaposli pri njej in zelo lepo skrbi za pse. Res se čuti ta njegova ljubezen do psov. In tudi psi to čutijo, ker ga lepo ubogajo in spoštujejo. 



ODLOMKA




FILM

Kategorija: romantika, drama
Čas trajanja: 1h 41min
Režija: Scott Hicks
Igralci: Zac Efon (Logan), Taylor Schilling (Beth), Blythe Danner (Nana), Jay R. Ferguson (Keith)
Kraj dogajanja: Hampton
Datum izida: 12. april 2012
Nagrada: BMI Film Music Award (2013), Golden Trailer Best Romance Poster (2012), Teen Choice Award (kar 3 nagrade prejeli leta 2012- Zac je dobil najboljšo moško vlogo v romantičnem filmu)
Moja ocena: 5 ★★★


Napovednik



Takoj, ko sem prebrala knjigo, sem morala pogledat tudi film. Ta je mnogo boljši od knjige. Veliko bolj zabaven in zanimiv mi je bil. Ni bilo tistega dolgočasnega dela iz knjige. Tudi po moji oceni lahko vidite, da mi je bil bolj všeč. Pa še priznati moram, da Zac zgleda lušten in vroč.😋 Dekleta, če še niste gledale filma, hitro v akcijo.
Film je tudi veliko bolj čustven od knjige. Spravil me je do smeha in do solz. To knjigi ni uspelo. Najboljši prizor mi je bil, ko Beth pomiva posodo in skozi okno opazuje Logana. Nana jo opazi in pripomni: Ta bo pa res čist. Mislila je seveda na lonec, ki ga je Beth kar dolgo pomivala. Haha 😊 Tudi če knjige niste prebrali, nič hudega. Lahko samo pogledate film, ker je res odličen. Sploh za romantične duše. 



Slike v objavi so odlomki iz filma. In nekaj lepih citatov iz filma (te pa lahko najdete tudi v izvirni knjigi).

AVTOR

NICHOLAS SPARKS je eden izmed najbolj prodajanih avtorjev na svetu. Njegove knjige so prevedene v 50 različnih jezikov. Najbolj je poznan po knjigi Beležnica. Piše romantične zgodbe in ogromno je bilo prenesenih na filmsko platno.



Ali poznate še kakšno knjigo, kjer je glavni lik ljubitelj psov?
Lp, Knjigoljubka Maja

2 komentarja:

  1. Meni so tudi večinoma njegovi filmi bolj všeč kot knjige. Z izjemo zadnjih treh (Najboljše v meni, Najdaljša noč in The Choice), ki mi niso bili všeč. Moram pa priznati, da Beležnice nisem še niti prebrala, niti pogledala.

    http://bukla-na-buklo.blogspot.si/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pogledala sem samo tiste, ki sem jih prebrala. Za ostale ne morem reči ;) Beležnica mi je všeč samo film. Lahko si pogledaš film, knjige pa ne priporočam. Glede na to, da nama je obema všeč Varno zavetje, ostalo pa bolj tko ;)

      Izbriši