sreda, 21. december 2016

NEBO JE POVSOD

Originalen naslov: The sky is everywhere
Avtor: Jandy Nelson
Prevod: Nebo je povsod
Založba: Miš 2015 (261 strani, trda vezava)
Prevedla: Nataša Grom
Ocena: 3 ★★
Kategorija: mladinski roman (young adult), romantika (romance), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Lennie, Joe, Toby, Bailey, babi
Kraj dogajanja: California (ZDA)

Nagrade:
-Boston Globe-Horn book award (2010)
in številne druge...

GOODREADS




OPIS

Sedemnajst letna Lennie je knjižni molj in odlična glasbenica. Svoja najstniška leta preživlja v varni senci svoje dve leti starejše sestre Bailey. Ko ta nenadoma umre, se mora Lennie nenadoma znajti sama. Čeprav do tistega trenutka še ni imela resnega fanta, se nenadoma zanjo zanimata kar dva. Toby, ki je bil Baleiyin fant, v njej išče tolažbo. Joe pa je nov v njenem okolju in Lennie se zdi skorajda nemogoče, da mu je všeč.


NAPOVEDNIK

Napovednik je čudovit. 😍 Je pa delo Britanske založbe Walker Books, ki izdaja otroške in mladinske knjige.


MNENJE IN VTISI

Knjiga se mi ni zdela nič posebnega. Spremljamo zgodbo Lennie, ki je živela z babi, stricem in sestro. Mama jih je zapustila v otroštvu. Lennie je odlična učenka in glasbenica. Potem pa ji umre sestra in zanjo se svet podre. Žaluje za sestro, veliko misli na njo. Noče pospravit sestrine stvari. Začne pisati razne zgodbice, verze, odlomke iz njunega življenja, ki jih pušča povsod. Piše v zvezke, ovitke, stene v WC-ju, na postaji...povsod. 

V mesto pa se preseli neki novi fant Joe in začne igrati v istem orkestru kot Lennie. Med njima se začnejo neke iskrice in momenti. In tako Lennie pristane v ljubezenskem trikotniku med Joem in Tobyjem. Do zdaj ni nikoli imela fanta, zdaj pa se za njo zanimata kar dva. Malo je zmedena in pogreša Bailey, da bi ji dala kakšen nasvet.

Zgodba je na momente žalostna, na momente vesela. Lennie spremljamo skozi žalovanje. Pogreša mamo in sestro. Potrebuje obe in velikokrat razmišlja o njima. Potem so tukaj veseli trenutki. Pogovori z babico in prijateljico. Pa seveda Lennijina zaljubljenost v Joa. Ali pa Tobyja? No do konca knjige si le razjasni kaj čuti in do koga.



Nebo je povsod je mladinska romantična zgodba. Všeč mi je napovednik in slovenska naslovnica. Ta je veliko lepša od izvirne. Zaradi te sem tudi izbrala knjigo. Vendar, ko si knjigo izberemo glede na naslovnico ali glede na napovednik, ni nujno, da nam bo ta tudi všeč. Presodite sami! 😉




ODLOMEK


AVTOR

Ameriška pisateljica JANDY NELSON je prvenec, ki je požel mnoge nagrade, napisala na podlagi svojih življenjskih izkušenj. Želela je napisati knjigo, kjer si žalost in sreča podajata roko, kjer se hitro menjuje razpoloženje, kot v resničnem življenju, in ki bi bralca popeljala do tega, da se zamisli o tistih okrog sebe, ki so izgubili koga sebi ljubljenega. Kljub temu delo še zdaleč ni patetično in sije optimizem. Knjiga je bila prevedena v trinajst jezikov in izšla v več kot dvajsetih državah.




Kako pa je vam všeč knjiga? Kaj pa naslovnica?
Love you all, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar