ponedeljek, 14. december 2020

THE SEVEN HUSBANDS OF EVELYN HUGO

 

Naslov: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Avtor: Taylor Jenkins Reid
Založba: Atria 2018 (389 strani, mehka vezava)
Ocena: 5 ★★ 
Kategorija: zgodovinski roman (historical fiction), romantika (romance), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Evelyn Hugo, Monique Grant, Celia St. James, Don Adler, Harry Cameron
Kraj dogajanja:  Hollywood, New York

OPIS


Ekskluzivna Hollywoodska ikona Evelyn Hugo je končno pripravljena, da pove resnico o svojem glamuroznem in škandaloznem življenju. Vendar, ko izbere nepoznano reporterko revije Monique Grant, za pisanje njene zgodbe, nihče ni bolj osupljiv kot sama Monique.

Monique je odločena izkoristiti to priložnost, da začne svojo kariero, zato posluša fascinantno. Od njenega vzpona v Hollywoodu v 1950s do opustitve zabavnega posla v 80s in seveda sedmih možeh, ki so jo spremljali; Evelyn izda tudi neizrečene neusmiljene ambicije, nepričakovano prijateljstvo ter veliko prepovedano ljubezen. Ko se Evelynina zgodba bliža zaključku, kmalu postane jasno, da se njeno življenje križa z Moniqueinem na tragični in nepopravljivi poti.

Napisano v Reidinem prepoznavnem stilu kreiranja "kompleksnih in prikupnih junakih" (Real Simple) je to očarljivo potovanje skozi blišč starega Hollywooda v stvarno realnost današnjega dne, ko se dve ženski soočata kaj to pomeni - kaj ju to stane -, če se soočita z resnico.


MNENJE IN VTISI


Ko sem prebrala zadnjo stran v knjigi, sem se zazrla v nebo in rekla "vau". The Seven Husbands of Evelyn Hugo je najboljša knjiga, ki sem jo prebrala letos. O njej sem dolgo razmišljala. Roman je neka mešanica zgodovinskega, sodobnega in romantike, zato težko določiš v katero kategorijo spada. Prvič sem brala knjigo pisateljice Taylor Jenkins Reid in njen stil me je očaral. Junaki so opisani več kot odlično. Med branjem čutiš povezanost z njimi. Vmes med poglavji so članki iz starih časopisov. Roman je čista fikcija, seveda so tudi ti članki izmišljeni, vendar poživijo zgodbo in jo naredijo bolj resnično. Sama sem zaradi njih še bolj padla v zgodbo, se bolj povezala z njo in bolj podoživeto brala celotno dogajanje. V vsakem poglavju izveš nekaj novega in to je čisto nepredvidljivo. Nisem je mogla dati iz rok, ker je res neverjetna knjiga.

Evelyn Hugo je junakinja, ki jo želimo bralci. Vse je naredila zase, ne za druge. Za spremembo od ostalih junakov, je Evelyn skušala rešiti sebe. Za svojo slavo se je odrekla marsičemu (tudi marsikomu), čeprav ni bila srečna. To nas nauči, da moramo v življenju včasih kaj žrtvovati, čeprav tega nočemo. Ni nujno, da nam bo to prineslo srečo, ki jo iščemo, vendar se moramo še naprej boriti, da bomo prišli do cilja, kjer nas čaka sreča. Če se vrnem k Evelyn. Spremljamo jo od otroštva, ko kot mlada deklica zapusti očeta in odide v Hollywood, da bi zaslovela, ter do konca, ko najame Monique, da bi napisala njeno biografijo. Med pripovedovanjem se tako prepletata sedanjost in preteklost. Medtem ko Evelyn pripoveduje zgodbo svojega življenja, mi izvemo o njej vse kar je celo življenje skrivala v sebi. O življenju slavne igralke pred kamero in za njo, o spletkah in prevarah, o ljubezni in drami, o njenih možeh in o Celiji St. James. Celia je dekle, katero ime si kar zapomnite, če boste brali knjigo.

Med branjem si lahko približno predstavljate kakšno je življenje slavnih oseb. Novinarji na vsakem koraku, ki iščejo napake, novice, dejanja, vzpone in padce. Nikoli ne veš kdaj se bodo pojavili, kje se skrivajo in v katerem trenutku te bodo ujeli. Ko odideš skozi vrata svoje hiše, si nadeneš nasmešek, čeprav si ravno tedaj slabe volje. Mogoče danes ni točno tako, kot je bilo to v 50s. Že danes te ljudje obsojajo, če si "drugačen" oziroma, če z neko stvarjo izstopaš od ostalih. Kako pa je bilo to v preteklosti? V 50s? Čisto razumem Evelyn zakaj je to storila in kako težko ji je bilo. Morala je rešiti svojo kariero, saj je želela uresničiti svoje sanje. Iz revščine se je povzpela na stopničko najbolj priljubljene Hollywoodske igralke in to je želela zaščititi, zato ni mogla javno priznati svoje skrivnosti.  Pisateljica se je več kot odlično odrezala pri vseh teh opisih iz Evelyninega življenja. Mislim, da je knjiga nujna za branje. Zato, če je še niste prebrali, je skrajni čas, da jo sedaj. 

POVEZAVA ZA PRENOS KNJIGE



AVTOR


TAYLOR JENKINS REID Živi v Los Angelesu in je priznana pisateljica knjig One True Love, Maybe in Another Life, After I do, Forever Interupted in drugih. Njeni romani so bili poimenovani kot najboljše knjige poletja pri People, Cosmopolitanu, Glamourju, InStyle, Popsugar, BuzzFeedu, Goodreadsu in drugje. 

Taylor lahko spremljate na spletu: 
GOODREADS      INSTAGRAM      TWITTER     WEBSITE      NEWSLETTER      FACEBOOK


Kakšna se je pa vam zdela Evelyn?
Lep pozdrav,  Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar